Sağlık örgütlerinden 'aşırı sıcak' uyarısı: Türkiye risk altında, acil eylem planı hazırlanmalı

Sağlık örgütlerinden 'aşırı sıcak' uyarısı: Türkiye risk altında, acil eylem planı hazırlanmalı

Sağlık örgütleri aşırı sıcaklara karşı Sağlık Bakanlığı'na acil önlem alınması için çağrıda bulundu. Türkiye'nin aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle risk altında olduğunu söyleyen sağlık örgütleri, "Acilen 'sıcak sağlık eylem planına' ihtiyaç var" dedi.

Dünya'da ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı. Küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz, "kaydedilen en sıcak gün" olarak kayıtlara geçti.

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı sıcaklar, dünya çapında yaz mevsimlerinin kalıcı bir özelliği haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü de 2022 yılında Avrupa'da en az 15 bin kişinin hayatını aşırı sıcaklar nedeniyle kaybettiği açıklanmıştı.

Uzmanlar, sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilen aşırı sıcaklar için asıl tehlikenin mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırdığını, bu nedenle ölümlerin arttığını söylüyor.

TOPLUMSAL ÖNLEMLER ALINMALI

Türkiye'deki sağlık örgütleri de aşırı sıcaklar için Sağlık Bakanlığı'nı uyardı. Yazılı açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye'nin aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle risk altında olduğunu söyleyen sağlık örgütleri, toplumsal önlemlerin alınması için Bakanlığı harekete geçmeye davet etti.

Erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması ve uyum stratejilerinin geliştirilmesinde Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara çağrıda bulunan sağlık örgütleri, "Acilen 'sıcak sağlık eylem planına' ihtiyaç var" diyerek, şunları kaydetti:

"Küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C'den fazla artmasına izin vermek, dünyanın birçok yerinde yaz sıcağını dayanılmaz hale getirebilir. Bu seviyeyi +1,5°C'nin altında olacak şekilde sınırlandıran Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşmak, oluşacak zararları önlemede ülkemizin ve tüm dünya ülkelerinin birinci önceliği olmalıdır."

ABD'DEKİ SAĞLIK HİZMETLERİ 1 MİLYAR DOLAR ARTACAK

Sağlık örgütleri, aşırı sıcakların bu yaz ABD'deki sağlık hizmetleriyle ilgili maliyetlerde 1 milyar dolar artış yaratacağını, yaklaşık 235 bin acil servis başvurusuna ve 56 binden fazla hastane yatışına yol açacağının öngörüldüğünü de ekledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sıcak çarpmasına karşı yaşlı, çocuk ve kronik rahatsızlıkları olanlara, sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sıcak çarpmasının, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, "hipertermi" olarak da bilinen ciddi bir klinik durum olduğuna dikkati çekerek, "Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN