Kocaelililer tarımda devrim yaptı! Topraksız ekip biçiyorlar! Hem ekonomik hem uzun ömürlü

Kocaelililer tarımda devrim yaptı! Topraksız ekip biçiyorlar! Hem ekonomik hem uzun ömürlü

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde, İç Anadolu Bölgesi’nden getirilen volkanik cüruf kullanılarak topraksız tarım yapılan bir serada, sebze hasadına başlandı. Kocaeli’de devrim niteliğinde ki bu proje çok ses getirdi.

Proje Darıca Kaymakamlığı tarafından başlatıldı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından desteklendi. Bu yeni nesil teknolojik sistem, insan ve bitki sağlığına zararı olmayan volkanik cüruf kullanılarak tarım yapmayı mümkün kılmaktadır.

HEM EKONOMİK HEM UZUN ÖMÜRLÜ

Projenin amacı, ithal edilen ve maliyetli olan Hindistan cevizi mahsulü “kokopit” yerine, Niğde ve Aksaray’dan getirilen ekonomik ve uzun ömürlü cüruf kullanarak tarım maliyetlerini düşürmektir. Bu sayede, bir dönümlük alanda yetiştirilen domates, marul ve biber gibi sebzelerin hasadı başarıyla gerçekleştirildi.

HASADI TONLARCA

Gelecek yılın ocak ayına kadar, bu alanda yetiştirilen 665 fide Kapya biberden 2 ton, 800 kilogram köy biberi ve her 35 günde bir marul hasadı yapılması hedefleniyor.

Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, cüruf kullanılarak yetiştirilen yeşil yapraklı sebzelerin hem tat hem de görsellik açısından olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Ayrıca, bu sistem sayesinde sebzelerin daha hızlı ve kaliteli bir şekilde yetiştiğini ekledi.

Çiftçi, bu sistemin ülkede yaygınlaştırılmasını ve optimize edilmesini planladıklarını da sözlerine ekledi. Darıca Kaymakamı Yüksel Kara da, bu projenin hem bilimsel hem de sosyal bir yönü olduğunu, elde edilen ürünlerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacağını dile getirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Aydınlık, bu seranın sıfır atığa uygun bir döngüye sahip olduğunu, gıda güvenliğine dikkat edildiğini ve maliyetlerin düşürüldüğünü belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN