Kömür alacaklar dikkat! Zamlardan sonra iyice arttı! O detaya dikkat etmeyen battaniyeye sarılıp oturacak

Kömür alacaklar dikkat! Zamlardan sonra iyice arttı! O detaya dikkat etmeyen battaniyeye sarılıp oturacak

Evinde doğalgaz bulunmayan ya da ödemekte zorlanan vatandaşlar ısınmak için kömüre yöneliyor. Kömür fiyatlarına zam yapılırken vatandaşta nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı. Fiyatların artması yetmezmiş gibi dolandırıcılar da hileye başvurmaktan geri durmadı. O detaya dikkat etmeyen evi değil sobayı zor ısıtıyor. İşte kömür alırken dikkat edilmesi gereken o detaylar…

Soğuk kış günlerinde enerji ihtiyacını karşılamak için vatandaşlar farklı ısı kaynaklarına yöneliyor. Günümüzde pek çok kişi doğalgaz kullanırken hala kömür kullanan vatandaşlarda bulunuyor. Kömür fiyatlarına yapılan zamlar cep yakarken fiyat artışlarındaki nedenler de merak konusu oldu. Yetkililer kömür alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken detayları da tek tek açıkladı. İşte kömür alırken dikkat edilmesi gereken o detaylar…

KÖMÜR FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Soğuk kış günlerinde enerji ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar ısınmak için farklı kaynaklara yönelmektedir. Enerji talebi geleneksel enerji kaynaklarını ortaya çıkarırken kömürü olan talepte de artış görülüyor. Bu durum kömür fiyatlarına zam olarak yansıyor.

Madenlerin merkezleri uzak yerde olması da taşıma maliyetini ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda yakıt maliyeti göz önüne alındığında bu durum zam olarak kömüre yansımaktadır.

Kömür madenlerinde yaşanabilecek doğal afetlerde fiyatlara yansımaktadır. Madenlerin kapatılması ya da üretimde yaşanan aksamalar kömür arzını kısıtlarken fiyatların artmasına neden olur.

komur.jpg

2023 KÖMÜR FİYATLARI

Kömür almak isteyen vatandaşlar farklı çeşitlerle karşı karşıya kalmaktadır. Piyasada bulunan kömür çeşitleri ve fiyatları şu şekildedir:

  • Yerli Kömür 2023 senesinde, yerli kömürün ton fiyatı 7 bin 600 Türk Lirası seviyesinde.
  • İthal Kömür Yabancı kömür çeşitleri, yerli kömüre göre biraz daha yüksek bir maliyetle satılmakta. Ton başına 8 bin 500 Türk Lirası'den alınabilir.
  • Kalorifer Kömürü Isınma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kalorifer kömürü, ton başına 7 bin 750 Türk Lirası fiyatla sunulmakta.
  • Fındık Kömürü Fındık kömürü, özel kullanım amaçları için tercih edilen bir seçenek ve ton başına 7 bin Türk Lirası fiyatla temin edilebilir.
  • Portakal Kömürü Portakal kömürü, egzotik aromasıyla tanınır ve ton başına 7 bin 600 Türk Lirası fiyatla bulunmakta.
  • Limon Kömürü Limon kokulu kömür, farklı bir tercih sunar ve ton başına 7. bin 00 Türk Lirası'den alınabilir.

kaliteli-komur-nasil-anlasilir.jpg

KÖMÜR ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAYLAR NELERDİR?

Kömür alacak vatandaşların göz önünde bulundurması gereken önemli detaylar yer alıyor. Kapsamda kömür alırken şu hususlara dikkat ediniz:

Kalite: Kömür kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus kullandıkları ürünün kalitesidir. Kalitesiz ürünler havayı daha fazla kirletirken daha fazla is çıktığını da görürsünüz. Kaliteli bir kömür seçimi ile hem daha iyi ısınıp hem de çevreyi koruyabilirsiniz.

Miktar: Kış boyunca kullanacağınız kömür miktarına dikkatlice hesaplamanız gerekmektedir. Gereksiz ve fazla stok yapmaktan kaçınınız.

Tedarik Hazırlığı: Kömür fiyatlarında görülen dalgalanmalar vatandaşı tedirgin ederken erken alışveriş yapmak gerekiyor. Bu kapsamda tedarik edeceğiniz ürünü bilindik yerlerden almakta fayda var.

2023-komur-fiyatlari.jpg

KALİTELİ KÖMÜRÜN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

NEM: Kaba ve bünye rutubeti olarak iki çeşit kömür bulunmaktadır. Kaliteli ithal kömürlerde bünye rutubetinin en fazla %1 kabur rutubetin ise %5 olması gerekir. Kaliteli yerli kömürlerde ise rutubet oranı %20'yi geçmemek durumundadır

KÜKÜRT: İthal kömürde en fazla % 0,5, yerli kömürde ise % 1,5 geçmemelidir.

UÇUCU: İthal kömürlerde ideal uçucu oranı %18 ile 24 oranında olmalıdır. Düşük uçucu kömürü tutuşturulması da zor olacaktır. %24 üzerindeki uçucu kömürler ise kurum yapmaktadır. Buradan çıkan siyah dumanlar ile kendilerini belli ederken yerli kömürdü uç uca oranı %30'u geçmemelidir.

komur-1.jpg

KÜL: Kaliteli Sibirya kömürlerinde bu oran %5 ile %7 arasında görülür. Kömür yandıktan sonra geriye kalan atık malzemeye kül adı verilmektedir. Kül oranı düştükçe kalori oranı artar yani kaliteli kömürlerde kül oranı %20'yi geçmemelidir.

KALORİ: Kömürün ısınma değerine kalori denir. Teorik olarak sıfır küllü kömürün orijinal kalorisi 7500 ile 7700 arasındadır. Bu Kaliteyi en yakın değeri İnci kömürde bulabilirsiniz. Kaliteli ithal Sibirya kömürlerinde ise bu değer 7500 kalori olarak görülür. Kaliteli yerli kömürler ise orijinal kalorileri 4500 olarak görülmektedir. Kalorisi yüksek olan kömürler daha iyi ısınma sağlamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN