Köylüler topluyor tezgaha gelmeden bitiyor! Bunu yemeyen şifa bulamıyor: Doktorlar bile bidon bidon götürüyor

Köylüler topluyor tezgaha gelmeden bitiyor! Bunu yemeyen şifa bulamıyor: Doktorlar bile bidon bidon götürüyor

Niğde'de yaklaşık 1500 üreticinin geçim kaynağı olan o ürün çiftçinin yüzünü güldürdü. 135.000 ton üretim yapılırken dünyanın gözü de o ürüne çevrildi. Tezgaha gelmeden kapış kapış biten o ürünün şifası da saymakla bitmiyor. Doktorlar bile bidon bidon götürüyor. İşte tüm detaylar.

Türkiye'nin birçok yerinde yapılan beyaz lahana üretiminde ikinci sıraya yerleşen Niğde bu yıl verimiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Kaynarca köyü olmak üzere 25 köy ve kasabada 20.000 dekarlık alanda 1.500 üreticinin geçimini sağlayan beyaz lahana hem üreticiye hem tüketiciyi sevindirdi. İşte tüm detaylar...

VERİM ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, 20 bin dekar alanda gerçekleştirilen beyaz lahana hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Niğde ekonomisi için önemli bir yere sahip olan beyaz lahana, üreticilerin ekonomisine de katkılarına devam ediyor. Asım Baş, "Yaklaşık 20 bin dekarlık bir sahada 135 bin ton üretimimiz var. Lahana ilimizde üreticilerimizin ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir ürün.” ifadeleri ile açıklamalarına devam etti.

lahana-1.jpg

Beyaz lahana üretiminde birinci geldiğimiz dönemler olduğuna değinen Baş, Kaynarca başta olmak üzere 25 köy ve kasabada 1500 üreticinin geçim kaynağının beyaz lahana olduğunu dile getirdi. İç pazarda yeterli miktarda beyaz lahana olduğunu ifade eden Asım Baş, ihracata gerek kalmadığını dile getirdi. Üreticinin de verim açısından memnun olduğunu dile getiren Baş, çok fazla ihracata gerek kalmadığının altını çizdi.

beyaz-lahana-tarla.jpg

TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI

Ürün talebinde iç pazarda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Asım Baş, fiyat sıkıntılarının olduğu dönemlerde ihracatı alternatif pazar olarak kullandıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl Balkanlar başta olmak üzere 4 farklı ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Baş, üretim de sıkıntı olmadığını vurguladı.

beyaz-lahana-topla.jpg

Kaynarca Köyü Muhtarı ve lahana üreticisi Ferit Başer ise "Lahana hasadımız başladı. Yerli tohumdan üretim yapıyoruz ve içtiğimiz sudan sulama yapıyoruz. Lahana bu sene 20 ile 30 TL arasında gidiyor ve bu sene memnunuz" sözlerini dile getirdi.

Kış mevsimi yaklaşırken lahana turşuları da kurulmaya başladı. Adeta bir grip savar olan lahana turşuları doktorlar tarafından da sıklıkla tavsiye ediliyor. 7'den 70'e herkesin rahatlıkla tüketebileceği bu ürünün tam bir antibiyotik olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN