Maaş zammına refah payı desteği! Yeni oran ve zam belli oldu: Milyonlarca emekli ve memur maaşında hesap değişti

Maaş zammına refah payı desteği! Yeni oran ve zam belli oldu: Milyonlarca emekli ve memur maaşında hesap değişti

Yeni yıla az bir zaman kala milyonlarca emekli ve memur maaşlarına gelecek olan zammı dört gözle bekliyor. Son olarak Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon tahmini sonrasından milyonlarca emekli ve memur maaşında hesaplar değişti. Maaş zammına bir de refah payı desteği geldi! Yeni oranlar ve zamlar belli oldu…

Hem emekli vatandaşlar hem de memurlar, ocak ayında maaşlarına gelecek olan zammı merakla bekliyor. Bu kapsamda Merkez Bankası’nın tahmin ettiği enflasyon oranını güncellemesi ile zam oranlarındaki hesaplamalarda değişti. Bu hesaplara bir de refah payı eklendiğinde maaş artışlarının daha fazla olacağı öngörülüyor. İşte yeni hesaplama…

ZAM HESAPLARI DEĞİŞTİ

Ocak ayına sayılı zaman kala milyonlarca emekli ve memur, maaşlarına gelecek olan zammı daha çok merak etmeye başladı. Uzman isimler maaşlara gelecek zamları tahmin ederek tablolar oluştururken, Merkez Bankası’nın yeni enflasyon açıklamasından sonra zam oranlarında da değişiklik meydana geldi. Öte yandan ücretli, kendi hesabına çalışıp emekli olan vatandaşların 2023 yılının ocak ve temmuz ayındaki önceki 6 aylık enflasyona göre zamma gidilecek.

Sabah’ta yer alan bir habere göre ise memur emekli aylıklarında, toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda ocak ayında yüzde 15, temmuz ayında yüzde 10 oranında artışa gidilerek enflasyon farkı ise ayrıca eklenecek.

yeni-proje-2.jpg

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yeni hesaplamalar kapsamında SSK, Bağ-Kur emekli maaşları 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40.28'e, memur ve emeklisinde de yüzde 49.27'e çıktı. Bu tabloda garantilenen zammın yanı sıra bir de refah payı eklendiğinde maaşların artış oranının yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor.

Öte yandan emekli maaşı hesaplanırken sigortalı kişinin çalıştığı süre, prim gün sayısına göre brüt kazancı üzerinden belirleniyor. Prim gün sayısı, sigortalılık süresi arttıkça aylık da artıyor.

Bunların yanı sıra 2000 yılından önce emekli olan bir SSK’lının maaşı katsayı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamı kullanılarak hesaplanmaktadır. 2000-2008 yılları arasında maaş hesaplamalarında güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı dikkate alınıyor. 2008 yılından sonra emekli olan bir kişi için ise alacağı maaş aylık kazancın ortalaması, bağlanma oranıyla çarpılarak hesaplanıyor.

yeni-proje-3.jpg

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLERİNİN ZAMMI YÜZDE 50 ÜZERİNDE

SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar yüzde 40.27 oranında bir zam alırken ayriyeten refah payı da alacak. Bununla beraber zam oranı yüzde 50’yi geçecek. Memur ve memur emeklisi olan vatandaşlar için 3 aylık enflasyon farkı yüzde 31.33 olarak hesaplanırken, yüzde 15 sözleşme zammı ile maaşlarına gelecek olan zam oranı yüzde 52’yi geçecek.

yeni-proje-4.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2023 yılının başında yüzde 114’ten fazla bir artış ile en düşük emekli maaşı 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarıldı. 2024 senesi için bu rakamın 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. Öte yandan şuan yaklaşık 6 milyon emekli 7 bin 500 lira emekli maaşı alırken, emekli kişi sayısının önemli bir bölümünün kök aylığı en düşük emekli maaşının altında bulunuyor.

En düşük emekli aylığındaki artışın Meclis tarafından düzenlenmesi gerekirken, emekli vatandaşların kök aylık üzerinden mi yoksa kademeli olarak mı bir artışa tabii tutulacakları önümüzdeki günlerde belli olacak.

Öte yandan 2024 senesinde emekli olacak vatandaşların maaşları yüzde 68.01 enflasyon ve 1.35'lik büyüme farkıyla birlikte yaklaşık yüzde 70 artış alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN