Mağara değil resmen altın madeni! 86 bin yıllık mağaranın el değmemiş yerlerinde bulundu: Sayısı 20 bine ulaştı

Mağara değil resmen altın madeni! 86 bin yıllık mağaranın el değmemiş yerlerinde bulundu: Sayısı 20 bine ulaştı

Tam 86.000 yıllık mağaranın el değmemiş yerlerinden tek tek çıkarıldı. 20.000 adet çıkarılırken değeri ise resmen altında yarışıyor. Mağara mağara olalı bu kadar değerlenmedi. İşte altın değerindeki o mağara…

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde yer alan İnkaya Mağarası tarihi bir keşfe imza attı. İnsanlığın 86 bin yıl öncesine dayanan izlerini barındıran İnkaya Mağarası’nda 2016 yılında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan 'Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması'nda ortaya çıkan mağara şimdilerde altın değerinde.

KAZI ÇALIŞMALARI YAPILDI

Troya Müze Müdürlüğü başkanlığında 2017-2020 yıllarında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özer, koordinatörlüğünde kazı çalışmaları tamamlandı. İsmail Özer başkanlığındaki çalışmalar ise 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde yer almaya başladı. İnkaya Mağarası 2023 yılında ise Türk Tarih Kurumu destekli kazı statüsünde yer aldı.

inkaya-magarasi-kesif.jpg

20 kişinin yer aldığı ekip çalışmaları ile gerçekleştirilen kazı çalışmaları doğrultusunda orta paleolitik dönemde bölgede yaşamış fosil insanların kullandığı ürünler dikkat çekti. Fosil insanların hammadde ve sıcak su kaynakları nedeniyle uzun süre o bölgede yaşadığı görülürken o bölgede yaşayan kişilerin asıl nedeninin çakmak taşı olduğu aktarıldı. Yapılan çalışmalarda 86.000 yıl öncesine dayanan insan Yaşamının izlerine rastlandığı.

20.000 YONTMATAŞ BULUNDU

Bahadırlı Köyü sınırları içerisinde 7 yıldır devam eden kazı çalışmaları doğrultusunda altın değerinde tam 20.000 adet Yontmataş bulunduğu belirtildi. İnkaya Mağarası kazı çalışmaları doğrultusunda çakmak taşından üretilmiş yongalar, dilgiler, kazıyıcılar, uçlar, çentikli aletler, çekirdek ve vurkaç gibi ürünler ortaya çıkarıldı.

inkaya-magarasinda-bulunudu.jpg

86.000 YILLIK GEÇMİŞ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

İnkaya Mağarasında gerçekleşen kazı çalışmalarındaki tabakaları işaret eden uzmanlar 86.000 yıl öncesine kadar inen insan yaşamının izlerine rastlanıldığını belirtti. Paleolitik Çağ insanlarının 86.000 yıl önce ya dayanan yaşamlarını inceleyen Uzmanlar kazı çalışmalarında iskelet kalıntılarını ulaştıklarını söyledi. Elde edilen yontma taşlar ve diğer bulgulardan yararlanarak o dönemde insanların davranışları, yaşam tarzları ve ve mağaraları kullanım alanları hakkında bilgilere ulaşıldığı ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN