Marketlerdeki 31 ürüne zam yapıldı! O ürün yüzde 251 zamlandı! Üreticiden tüketiciye en fazla fiyat farkı olan ürünler…

Marketlerdeki 31 ürüne zam yapıldı! O ürün yüzde 251 zamlandı! Üreticiden tüketiciye en fazla fiyat farkı olan ürünler…

Şubat ayı içerisinde üretici ile market arasında en fazla fiyat farkı olan ürünler belli oldu. Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı içerisinde en fazla fiyat farkının %251,6 ile elmada görüldüğünü aktardı. Şubat ayında marketlerde bulunan 41 üründen 31'inde fiyat artışı 10’unda ise düşüş görüldü. İşte Şubat ayında en çok zamlanan ürünler…

İstanbul'da dolaplarını doldurmak isteyen vatandaşlar yüksek zamlarla karşılaşırken enflasyon rakamları 44. ayda da yükselişine devam ediyor. Mutfak ürünlerine yıllık bazda %78,6 oranında zam yapılırken İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,83 artış yansıdı. Toptan Eşya Fiyat İndeksi ise %2,38 oranında artış gösterdi.


ENFLASYON ARTIŞI DEVAM EDİYOR

Enflasyon rakamları yeni yıl ile birlikte artışını da sürdürüyor. Türkiye'de öncü veri olarak kabul edilen İstanbul enflasyonu Şubat ayı rakamları belli oldu, İstanbul Ticaret Odası tarafından yapılan açıklama kapsamında Şubat ayı içerisinde rakamlarda artış görüldüğü belirtildi. İstanbul'da tüketici fiyatlarının yıllık bazda %78,62 oranında arttığı ifade edilirken aylık artış ise %3,83 olarak verilere yansıdı. Açıklanan veriler kapsamında enflasyon verileri 44. ayda da devam etmiş oldu.

market-alisverisi.jpg


PERAKENDE FİYATLARI BELLİ OLDU


Şubat ayında perakende fiyat hareketliliğine baktığımızda ise İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde bir önceki aya göre %3,83 bir artış olduğu göze çarpıyor. Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise %2,38 oranında arttı.
Şubat 2022 verilerine baktığımızda ise Aynı ayın değişim oranlarının 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde %78,62, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise %78,69 olarak yansıdığı görülmektedir. İstanbul enflasyonu için ocak ayını baz aldığımızda ise artış oranının %79,68 seviyesinde olduğu görülüyor. Endeks verileri kapsamında Kasım ayında %105 oranında bir artış görülürken 2 ay içerisinde %79'a kadar gerileme görüldüğü kayıtlara geçti.

alisveris-market.jpg

41 ÜRÜNDEN 31'İNE ZAM YAPILDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının %251,6 ile elmada görüldüğünü belirtti. Market raflarında yer alan 41 üründen 31'inde fiyat artışı görülürken 10 tanesinde ise fiyat düşüşü görüldü. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Şemsi Bayraktar, depolarda bulunan kuru soğanların azalması ve yeni ürün hasadının da henüz başlamamış olması nedeniyle fiyatlarda artış olduğunu belirtti. Bayraktar, “Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu. Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN