'Maske geri dönemli' diyerek uyardı: Açık havada spor yapmayın! Uzman isimden yetkililere kritik çağrı

'Maske geri dönemli' diyerek uyardı: Açık havada spor yapmayın! Uzman isimden yetkililere kritik çağrı

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, özellikle büyük kentlerde vatandaşların işe gidiş geliş zamanlarında maske takması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

Son aylarda birçok kentte sise bağlı hava kirliliği değerlerinde ciddi artış yaşanıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'in ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim yerinde hava kirliliği değerleri sınır değerlerin üzerine çıkarken, geçtiğimiz gün İstanbul Yenibosna, Ankara Ostim ve Törekent, İzmir Konak, Muğla Milas'daki değerler ise hassas ve sağlıksız olarak nitelendirilen kırmızı olması endişelendirdi. Son günlerde sis ve yüksek basınç etkisiyle hava kirliliğinin tavan yaptığı bölge Zonguldak Çatalağazı olurken, Bursa Kestel'de de ölçüm sonuçları limitlerin aşıldığını ortaya koydu.

"MASKE TAKILMALI"

Haberglobal'den Mert İnan'ın haberine göre, sis nedeniyle ciddi hava kirliliği oluştuğunu dile getiren eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, vatandaşların sabah işe gidiş ve akşam eve dönüş saatlerinde maske takmalarını önerirken, Türkiye'nin çoğu yerinde yüksek basınç etkisiyle kirletici maddelerin yüzeye çöktüğünü de söyledi.

Sis ve yüksek basınç etkisinin yanı sıra, dizel araçlar, ev ve fabrika bacalarından çıkan kirleticilere dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Vatandaşlar, sisli günler bitene kadar mümkünse sabah ve akşam saatlerinde maske ile dolaşsın. Hiç olmazsa cerrahi maske tercih edilmeli. İstanbul'da açık havada spor aktivitelerinden kaçınılması gerekiyor. 50 mikrogram/metreküp sınır değeri geçmemesi gereken PM10 seviyesi çoğu ilçede 60 mikrogram/metreküp seviyesinde ölçülüyor. Tüm ilçe ve semtlerdeki ölçüm sonuçları sınır değerlerin üzerinde biraz üzerinde" diye konuştu.

"DOLAŞIMI BOZUYOR"

PM2.5 kirliliği risklerine özellikle dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "PM 2.5 değerlerini bilmiyoruz ancak limitler aşılmışsa bir adet sigara içmiş gibi zehir soluduğumuz anlamına gelir. Önümüzdeki birkaç gün İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hava kirliliğin devam edecek. PM2.5 kirliliği de insan sağlığına zarar verecek seviyede seyredecek. Kirli hava kan dolaşım sistemine karışıp, zarar veriyor. Bir insan günde 12 bin ila 14 bin litre hava solur. Ancak İstanbul’da özellikle sabah ve akşam saatlerinde kirli hava oluşuyor. Bu havayı soluyan hasta olur. Ev ve araçların penceresini açmak yerine varsa iç ortam havalandırma sistemlerinin kullanılmasını öneririm. Mümkünse dış ortamdan hava alınmamalı" dedi.

235 GÜN BOYUNCA AŞILDI

Öte yandan 1 ay önce önce Greenpeace Akdeniz, hava kalitesi izleme istasyonları verilerinden elde edilen analiz sonuçlarında da, hava kirliliğinin en yoğun olduğu 20 bölge belirlenirken, ilk sırayı Hatay'ın İskenderun ilçesinin aldığı duyurulmuştu. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı ve kirli hava solunduğu saptanırken, İskenderun'un yanı sıra İstanbul Göztepe, Iğdır, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın da PM10 kirliliği yüksek yerleşim yerleri olarak dikkat çekmişti.

2023 yılına PM 10 kirleticisi açısından bakıldığında Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir olmadığı, İstanbul'un en kirli 10 ilçesinde yaşayan yaklaşık 4.6 milyon insanın ulusal standartlara göre 2023 yılında kirli hava soluduğu da raporda yer almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN