Mavi Marmara gemisi icradan satışa çıkarıldı

Mavi Marmara gemisi icradan satışa çıkarıldı

Mavi Marmara gemisi, Gazze'ye yardım götürürken İsrail' saldırısına uğradıktan sonra, "Anatolia" adıyla Ordu'nun Ünye Limanı’nda icradan satışa çıkarıldı. 47 milyon 500 bin lira muhammen bedelle satışa sunulan gemi, 2019’da Komorlar Bayrağı’na geçtikten sonra büyük bir tadilatla Ro-Ro kargo gemisine dönüştürüldü.

31 Mayıs 2010’da Antalya’dan yola çıkarak abluka altındaki Gazze’ye yardım malzemesi götürürken İsrail komandoları tarafından baskına uğrayan Mavi Marmara gemisi satışa çıkarıldı.

Sözcü'nün haberine göre Mavi Marmara, “Anatolia” adıyla Ordu’nun Ünye ilçesindeki Ünye Limanı’nda rıhtıma bağlı durumda 47 milyon 500 bin lira muhammen bedelle icradan satışa çıkarıldı.

İHH, gemiyi "Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım” kampanyasıyla Gazze’ye yardımlar taşımak için kullandı.

MAVİ MARMARA’NIN GEÇMİŞİ

Türkiye Gemi Sanayi A.Ş. tarafından 1989’da İstanbul’da inşasına başlanan ve 1994’te Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından hizmete alınan Mavi Marmara, ilk olarak Avşa Adası seferlerinde kullanılmaya başlandı. 2005’te İDO’ya devredilen gemi, üç kez yapılan ihaleler sonrasında İstanbul’daki İHH İnsani Yardım Vakfı’na satıldı.

İHH, gemiyi "Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze’ye insani yardımların götürülmesi için kullandı.

31 Mayıs 2010’da Gazze’ye yardım götürmek üzere Antalya’dan yola çıkan Mavi Marmara’ya düzenlenen saldırı, iki ülke arasında büyük bir krize yol açtı. 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bu saldırının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler uzun süre düzelmedi. Altı gemi ve 37 milletten toplam 633 aktivist taşıyan filoya, İsrail tarafından Akdeniz’deki uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırıya Türkiye sert tepki gösterdi.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in müdahalesini "devlet terörizmi" olarak tanımlarken, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu olayın iki ülke arasındaki ilişkileri geri dönüşü olmayan bir şekilde zedeleyebileceğini belirtti. Sonuç olarak, 2 Eylül 2011’de Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdü ve kısa süre sonra askeri işbirliğini de askıya aldı.

Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye ve İsrail, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın arabuluculuğunda uzlaşma çabalarına girişti. 22 Mart 2013’te Başbakan Erdoğan ile dönemin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde Netanyahu, olaylar için özür diledi ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeneceği sözünü verdi.

“ANATOLİAN” İSMİYLE SATIŞTA

Saldırının ardından Aşdod Limanı’na demirleyen gemi, şimdiyse Anatolian ismiyle satışta. 2019’da Komorlar Bayrağı’na geçen gemi, üzerinde ipotek ve haciz bulunduğu için 2021’de açık arttırma sonucu bir şirkete satıldı ve büyük bir tadilatla Ro-Ro kargo gemisine dönüştürüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN