Mazot ve gübre desteği detayları belli oldu! O tarihten itibaren başvurular başlıyor, işte aranan kriterler

Mazot ve gübre desteği detayları belli oldu! O tarihten itibaren başvurular başlıyor, işte aranan kriterler

Çiftçileri yakından ilgilendiren mazot ve gübre desteğine ilişkin detaylar belli oldu. Yüzlerce çiftçi destek kapsamında başvuruların ne zaman başlayacağını merakla beklerken başvuru tarihleri belli oldu. Peki kimler bu desteklerden faydalanabilecek? İşte çiftçilerde aranan kriterler…

Hem bitkisel üretimi artırmak hem de üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla ülkemizdeki çiftçilere verilecek desteklerin usul ve esasları netleşti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete’de yayımlandı. Konuya ilişkin olarak çiftçilerde aranan kriterler de belli olurken başvuru tarihleri açıklandı.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Tebliğle, sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde değişikliğe gidildi. Gidilen değişiklikler kapsamında, üretim yılı içinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi’nde (ÖKS) kayıtlı olan ve desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçiler, tebliğde geçen yem bitkileri desteği için 1 ocak 2023 tarihinden itibaren, diğer desteklemeler için ise bugün itibari ile ÇKS ve ÖKS’ye kayıtlı oldukları il ve ilçe müdürlüklerine bizzat giderek ya da yasal temsilcileri vasıtasıyla başvuru yapabilirler.

yeni-proje-6.jpg

Kamu veya kamu yararına çalışan kuruluşlarca çiftçilere dağıtılan üretim materyallerine yalnızca çiftçi katkısı oranında destekleme yapılacak. Bu ve benzeri durumlarda, kurumlara kesilmiş fatura ekinde ilgili çiftçi tarafından ödenen bedele karşılık gelen miktar bilgilerini gösteren ve ilgili kurum tarafından hazırlanmış liste çiftçinin dosyasına eklenecek.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNDE ARANAN ŞARTLAR

Çiftçilerin, mazot ya da gübre desteği alması için bazı şartları taşıması gerekiyor. Buna göre 2.023 üretim yılı içinde tarımsal üretim yapan ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınacak ve buna göre mazot ve gübre desteği yapılacak. Hesaplamalar doğrultusunda verilecek olan mazot ve gübre desteği, çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına mazot ve gübre almak için kullanılmak üzere ödenecek. Nakit ödeme yapılmayacak.

yeni-proje-7.jpg

Bunların yanı sıra mazot ve gübre desteği almak isteyen çiftçiler, bu isteklerini 29 aralık tarihine kadar yazılı olarak ilgili kurumlara bildirecek. Ayrıca kuru tarım için dane zeytine dekar başına 575 kg, zeytinyağına 115 kg, sulu tarımda dane ne zeytine 850 kg, zeytinyağına 170 kg verim miktarına kadar destek ödemesi verilecek.

ORGANİK VE İYİ TARIM

2016 üretim yılından başlamak üzere toplam 5 üretim yılı organik tarım veya iyi tarım uygulamaları destekleri ödemesinden faydalandırılan araziler, 2023 üretim yılında yetiştirilen ürünün bulunduğu kategoriye bakılmaksızın Tebliğ ekinde belirtilen "3. Kategori" birim fiyatı üzerinden desteklenecek.

yeni-proje-8.jpg

Yapılacak destekler kapsamında ormandan tahsisli arazilerde desteğe konu ve tahsis amacına müsait ürünlerin üretilmesi durumunda, bu ürünlerin yetiştirildiği araziler 2.023 yılında aynı kategoride desteklerinden faydalanacak.

2021 yılı beyannamesine istinaden belgelendirilmiş sertifikalı veya standart fidan ve sertifikalı veya standart Antep fıstığı üretim materyali kullanıldığında 2022 yılında faturalandırılan fidanlarda bitki muayene raporu şartı aranmayacak. Bu yıl faturalandırılmış fidanların ise bitki muayene raporuna sahip olması gerekecek.

yeni-proje-9.jpg

Çiftçilerin özellikle dikkat etmesi gereken husus başvurularından emin olmaları hususudur. Desteklemelere ilişkin yapılan başvurularda hizmet bedelinin yatırıldığına ilişkin makbuz ya da alındı belgesi ibraz edilmediği takdirde ve e-devlet üzerinden yapılan başvurularda hizmet bedelinin Ziraat Bankası tarafından destekleme ödemesi tutarında tahsil edilmesine dair taahhüdü onaylayanlar tebliğde belirtilen destek ödemelerinden yararlanamayacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin ilgili Cumhurbaşkanı Kararı’nda belirlenen havzası dışında yetiştirilmesi durumunda mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanım ve fındık alan bazlı gelir desteği ödemeleri yapılmayacak.

Tebliğ, 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN