Mesai saatlerine yeni düzenleme yolda! Çalışma saatleri ne kadar kısalacak?

Mesai saatlerine yeni düzenleme yolda! Çalışma saatleri ne kadar kısalacak?

Bir süredir gündemde olan mesai saati düzenlemesi için yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Peki, mesai saatleri ne kadar kısalacak? Çalışma süresi kaç saat olacak? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini azaltarak, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma modelleriyle iş dünyasının ihtiyaçlarına ve iş-özel yaşam dengesine uygun düzenlemeler yapmayı planlıyor. Bu kapsamda, Türkiye'deki çalışma saatlerine odaklanan bir teklif gündemde.

Türkiye'de çalışma saatleri genellikle dünya genelinde uygulanan 8 saatlik standarttan haftada 45 saate kadar değişiyor. Memurlar içinse haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş durumda. Bu saatlere ek olarak yapılan çalışmalar "fazla çalışma" olarak değerlendiriliyor.

7,5 SAATLİK DÜŞÜŞ

A Haber'de yer alan habere göre; haftalık çalışma saatinin 45 saatten 37.5 saate düşürülmesini öngören bir teklif, Meclis'e sunuldu. Pandemi sonrası esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, çalışma saatlerinin azaltılması gibi farklı formüller üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Çalışma sürelerinin düzenlenmesi İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile yapılmakta.

mesai-saati.jpg

Teknolojik gelişmeler ve verimlilik artışları göz önüne alınarak çalışma sürelerinin revize edilmesi, Meclis'in gündeminde bulunmakta. Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde çalışma sürelerinde azalma eğilimi gözlemlenmekte.

VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI PLANLANIYOR

Araştırmada, uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması, halk sağlığının iyileştirilmesi, verimliliğin artırılması ve ailelere daha fazla zaman ayrılması gibi amaçlarla çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik çabaların devam ettiği ifade ediliyor.

calismak.jpg

Ara dinlenmelerin fazla mesai hesaplamalarına dahil edilmediği belirtilmiştir. Örneğin, 08:00-20:00 saatleri arasında çalışılıyorsa ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyorsa, günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10.5 saat olmaktadır.

BAKANLIK DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ İNCELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik mevzuatını modern esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışmalarla iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilecek mevzuat düzenlemelerinin hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

mesai-yapmak.jpg

BAZI ÜLKELER HAFTADA 4 GÜNE GEÇTİ

Dünya genelindeki örnekler incelendiğinde, Fransa'da yasal haftalık çalışma süresinin 35 saat, Belçika ve Avustralya'da 38 saat, İsveç'te 40 saat, İngiltere'de ise fazla mesai dahil 48 saati geçmediği görülayor. Bazı ülkelerde ise şehirsel bazda veya belirli koşullar altında 4 günlük çalışma haftası uygulamaları bulunmakta.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN