Mevsimine göre ekip alıyorlar, piyasadan ucuza satıyorlar! Bu öğrenciler haftanın 5 günü iş başındalar

Mevsimine göre ekip alıyorlar, piyasadan ucuza satıyorlar! Bu öğrenciler haftanın 5 günü iş başındalar

Mevsimine göre sebze ekip yetiştiren öğrenciler Mesleğin inceliklerini de tek tek öğreniyor, haftanın 5 günü organik sebze üretimi yapıyor. Uygun fiyatlı ürünler mahalleli tarafından ilgi görüyor, piyasadan daha ucuza satılıp kapış kapış gidiyor.

Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ile kurulan seralar öğrencilere de hobi oluyor. 2020 yılında faaliyete geçen seralar kurulduğu yıl 30.000 sebze fidesi üretimi ile rekora koştu. 2021 yılında Kovit-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapılan okullarda sebze ve organik bitki fidesi üretim faaliyetleri durduruldu. Tarım alanı öğretmenleri tarafından yapılan proje öğrenciler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Okul sırasının üretim kapasitesi pandemiye rağmen 2021 yılının 2 katına ulaşarak 60.000 fideye ulaştı. 2022 yılında mevcut Sera Tam kapasite ile çalışarak 90.000 sebze ve aromatik bitki fidesi üretirken 2023 yılında serada 95.000, 2024 yılında ise 100.000 fide üretimi gerçekleştirildi.

MAHALLELİ KAPIŞ KAPIŞ GÖTÜRÜYOR

Lise öğrencileri tarafından kurulan serada domates, biber, salatalık, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapıyor. Yerel halk daha lezzetli ürünlere yönelirken öğrenciler de ata tohumları kullanarak üretim gerçekleştiriyor. Yüksek verimli hibrit türlerin yanı sıra ata tohumlarından kaliteli ürünler elde edilirken en az %30 daha ucuz olması da dikkat çekiyor. Hastalıklara dayanıklı olmaları ile birlikte çeşitlerin doğru verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilere yüksek verimi de beraberinde getiriyor.

erzincan-lise-sera.jpg

ÖĞRENCİLER SERALARDA YETİŞTİRİYOR

Anadolu Lisesinde 11. sınıf öğrencisi olan Tuba Bakartepe, derste gördükleri işlemleri teorik olarak serada uyguladığını belirterek fide yetiştirdiklerini söyledi. Gübre, ilaçlama, sulama gibi işlemleri yaptıklarını söyleyen Tuba Bakartepe, organik gübreyle kendi yetiştirdikleri fideleri halka sunduklarını aktardı.

lise-sera.jpg

Okulun bir üretim üstüne döndüğünü belirten Lise Müdür Yardımcısı Abdullah Çiftçi, serada öğretmen ve öğrencilerin yüz binin üzerinde fide üretimi yaptığını dile getirdi Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olmasının oldukça dikkat çektiğini söyleyen Çiftçi, üretilen fidelerin piyasa fiyatından en az %20 daha ucuz olmasının da tüketiciyi cezbettiğini söyledi. Çiftçi, “Hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN