Meyvesi yeniyor ama kendisi zehir saçıyor denmişti! Uzmanlar açıkladı: Gerçekler ortaya çıktı! O ağaç aslında zehir…

Meyvesi yeniyor ama kendisi zehir saçıyor denmişti! Uzmanlar açıkladı: Gerçekler ortaya çıktı! O ağaç aslında zehir…

Türkiye'nin dört bir yanında yetişen ve meyvesi çok sevilen o ağacın zehir saçtığı söyleniyor. Altında bitki dahi yetişmediği belirtilen o ağacın gerçekten insan sağlığı için tehlike oluşturup oluşturmadığı uzmanlar tarafından açıklandı. İşte o iddialara yanıt…

Hemen hemen birçok şehirde yetişen ceviz ağacının insan sağlığı için tehdit oluşturduğu iddiaları hızla yayılırken yanıt uzmanlardan geldi. Ceviz ağacının köklerini zehir salgıladığı ve sülfür gazı yaydığı uzmanlar doğrularken ağaç altında oturmanın zararlı olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi. İşte o iddialara yanıt…

CEVİZ AĞACININ ALTINDA OTURULUR MU?

Ceviz ağacının köklerinde juglon adı verilen kimyasal bir madde bulunmaktadır. Ceviz ağacının bu kimyasal maddeyi salgıladığını doğrulayan uzmanlar insan sağlığı açısından hiçbir tehdit oluşturmadığının da altını çiziyor. Ceviz ağacının altında odunsu bitkilerin yetiştirilmesinde engel oluşturmayacak bu durumun bazı bitkiler üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği belirtildi. Fakat ceviz ağacı ile uyumlu bir şekilde yetiştirilebilecek bitkilerde bulunmaktadır.

ceviz-agaci.jpg

CEVİZ AĞACI OZON TABAKASINI ONARIR MI?

Son günlerde ortaya çıkan bir diğer iddia ise ceviz ağaçlarının salgıladığı sülfür gazının ozon tabakasını onarmasıdır. Bu iddia üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda sülfür gazının ozon tabakası üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığı sonucuna net bir yanıt bulunamadı. Ceviz ağacının altında oturmanın da herhangi bir engel teşkil edip edilmediği konusunda net bir açıklama olmasa dahi uzmanlar, şimdiye kadar bu nedenle oluşabilecek herhangi bir problemi rastlanılmadığını aktardı.

ceviz-toplamak-kapak.jpg

CEVİZİN FAYDALARI

Yaklaşık 7-8 adet cevizin besin değerleri şu şekildedir:

185 kalori

18 gram yağ (çoğunlukla sağlıklı, doymamış yağ)

2 gram lif

4 gram karbonhidrat

4 gram protein

0.7 gram şeker

Ceviz, omega-3 ve protein kaynağıdır.

ceviz-2.jpg

Omega 3 ve e vitamini açısından oldukça önemli bir yere sahip olan cevizin özellikle sonbahar aylarında tüketilmesi tavsiye ediliyor. Vejeteryan beslenen ve balık tüketmeyen kişilerin taze ceviz tüketerek Omega 3 ve protein alabileceği aktarılıyor.

Bunun yanı sıra polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddelerin vücuttaki iltihaplanmaları önlediği belirtilirken kardiyovasküler rahatsızlıkları karşıda önlem oluşturabileceği aktarıldı.

Cevizin kansere karşı önleyici bir etkisi olduğu da belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN