Milyonlarca asgari ücretliye sevindiren haber! Zam düğümü çözülüyor, tarih belli oldu: En az yüzde 45

Milyonlarca asgari ücretliye sevindiren haber! Zam düğümü çözülüyor, tarih belli oldu: En az yüzde 45

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bu hafta gerçekleştirdi. İkinci toplantının tarihi de belli olurken asgari ücrete yapılacak temmuz zammı için rakamlar netleşiyor. Peki, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Asgari ücret zammı ne zaman belli olur? İşte, asgari ücrete zam son dakika haberi...

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde ikinci toplantının tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile 19 Haziran 2023 Pazartesi günü saat 14.00'te görüşecek.

TV100'de yer alan habere göre, basına kapalı gerçekleştirilecek olan toplantıda, tarafların ekonomik veriler ışığında beklentilerini dile getirmesi ve görüşmelerin yol haritasını belirlemesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İlk toplantıya TÜRK-İŞ heyeti adına katılan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, asgari ücret görüşmeleri için, "Görüşmelerin bayramdan önce bitmesini istiyoruz. Bizim TÜRK-İŞ olarak talebimiz, Türkiye Yüzyılı'na yakışır şekilde bu toplantının bir an önce bitmesi. Asgari ücretin, günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz" demişti.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 TL, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 TL'si brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldı. Bu zamla birlikte bütün asgari ücretliler ve memur ile emekliler, en az yüzde 45 düzeyinde zam yapılmasını talep ediyor.

Kamu işçilerine gelen zam baz alınırsa asgari ücrete 11 bin ile 12 bin 500 TL arası bir zam yapılabilir.

Ekonomist Hikmet Baydar, "12 bin TL civarı rakam çok büyük olasılıkla satın alındı gibi görünüyor, bunun üzerinde bir rakam olursa sürpriz olacak" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN