Milyonlarca kişiyi canından bezdirmişti! Yaz saati uygulaması kalkıyor mu?

Milyonlarca kişiyi canından bezdirmişti! Yaz saati uygulaması kalkıyor mu?

Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren yaz saati uygulaması normalde 27 Mart gece 03:00'da alınıyordu ancak 8 Eylül 2016 tarihinde Türkiye'de yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyunca uygulanmasına karar verildi. Dolayısıyla yaz saati uygulaması artık Türkiye'de uygulanmıyor. Peki yaz saati uygulamasına artık son mu verilecek? Sosyal medyada 'Yaz saati uygulaması kalkıyor' şeklinde yapılan paylaşımlar heyecan yarattı. İşte detaylar..

Türkiye'de 6 yıl önce yaz saati ve kış saati uygulamasından vazgeçilerek tek saat birimi yaz saati uygulamasına geçildi. Dünyada ikili saat uygulaması yapan ülkeler 27 Mart tarihinde otomatik olarak saatlerini 1 saat ileriye aldı. Türkiye ise 8 Eylül 2016 tarihinden itibaren yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirerek tek saat uygulamasına geçti. Enerji verimliliği için en uygun modelin kalıcı yaz saati uygulamasını olduğunu öne süren Türkiye, uygulamanın dünyaya rol model olduğunu iddia ediyor. Sosyal medyada Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılacağına dair yapılan paylaşımlar heyecan yarattı. Söz konusu iddialarla ilgili yetkili mercilerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Uygulama yüzünden sabahın erken saatlerinde uyanıp yollara düşen milyonlarca öğrenci ve çalışan sistemden şikayet ediyordu.

clock-gd7d165c90-1920.jpg

8,3 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ TASARRUFU YAPILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaz saati uygulamasına geçilen tarihten bu yana Türkiye'nin 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağladığını bunun da 9,2 milyarlık bir ekonomik kazanca tekabül ettiğini açıkladı.

TÜRKİYE YAZ SAATİ UYGULAMASINA NEDEN GEÇTİ?

Türkiye'de enerjinin verimli kullanılması ve çalışanlardan maksimum performans sağlanması maksadıyla kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmesi konusunda tartışmalar başladı. Konunun bilimsel olarak incelenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir çalışma yapıldı ve çalışmanın sonuçları rapor haline getirilerek hükümete sunuldu. Raporu gündeme alan hükümet aldığı kararla kalıcı yaz saati uygulamasına geçti.

wristwatch-gc93efd64c-1920.jpg

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR NEDEN UYGULANIYOR?

Türkiye, coğrafi koordinat olarak 26 ve 45 derece doğu meridyenleri arasında yer alıyor. Ülkenin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen geçtiği için 76 dakika (1 saat 16 dakika) zaman farkı bulunuyor. Türkiye konum itibarıyla Doğu Avrupa Saati sistemi içinde kabul ediliyor. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılıyordu, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ilerideydi. Yaz saati uygulanmasıyla ülkemizdeki saatler 45 derece doğu meridyenin saatine ayarlanıyordu. Uygulama her yıl Mart ayının son Pazar günü başlayıp Ekim ayının son Pazar günü sona eriyordu.

clock-g68cb6a93a-1920.jpg

ABD DE KALICI YAZ SAATİNE Mİ GEÇECEK?

Kalıcı yaz saati uygulamasına geçmek konusunda 3 yıl önce Avrupa Parlamentosu toplu olarak tüm Avrupa Birliği ülkelerinde aynı anda geçilen yaz-kış saat uygulaması ile ilgili bir oylama yapmıştı. Kalıcı yaz saati uygulamasını kullanmak fikri ABD'de de tartışılan konuların başında geliyordu. Senatoda Cumhuriyetçi senatörlerin gündeme getirdiği ülkede -tek saat birimi- kalıcı yaz saati uygulanmasına geçilmesine yönelik tasarı için oylama yapıldı ve tasarı senatodan geçti. Uygulama sayesinde ülkedeki kriminal suç oranları ve intiharların azalacağı, çocuk obezitesinin düşmesi öngörülüyor. ABD'de kalıcı yaz saati uygulamasına 20 Kasım 2023'te geçilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN