Mücella Yapıcı'nın kelepçeli muayenesine soruşturma izni çıkmadı: Rutin uygulama

Mücella Yapıcı'nın kelepçeli muayenesine soruşturma izni çıkmadı: Rutin uygulama

Geçen yıl cezaevi jandarması tarafından diş hastanesine götürülen Mücella Yapıcı'nın itirazına rağmen elleri kelepçeli muayene yapan diş hekimi hakkında yapılması istenen soruşturma talebi reddedildi. Yapılan itiraz, elleri kelepçeli muayenenin 'rutin uygulama' olduğu aktarıldı.

2013 yılı Taksim Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan 71 yaşındaki yüksek mimar Mücella Yapıcı, 21 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde kelepçeli muayene edilerek dişi çekildi.

Birgün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, Mücella Yapıcı'nın kelepçeli muayenesi kamuoyunda büyük tepki toplarken avukat Arman Yılmaz, muayeneyi yapan diş hekimi M.K. hakkında İstanbul Diş Hekimleri Odası'na şikayette bulundu.

mucella-yapici-kelepceli-muayene-1.jpg

"İN KOLTUKTAN, TEKRAR OTUR!"

Şikayet dilekçesinde, "Müvekkil hastaneye götürülmesinden itibaren kelepçeli muayeneyi kabul etmeyeceğini, yine muayene sırasında jandarmanın muayene odasında bulunmasını kabul etmediğini defaatle ifade etmiş ancak maalesef hekim tarafından kelepçesinin çıkarılması talep edilmemiş ve kelepçeli olarak dişi çekilmiştir.

Hatta bir ara müvekkil koltuktan kayınca, müvekkil yukarı çekilmesini istemiş ve kelepçelerini göstererek, 'nasıl olacak' diye sormuş, hekim kendisine 'İn koltuktan, tekrar otur!' şeklinde cevap vermiştir.

Müvekkilim insan onuruna ve yasal haklarına aykırı, İstanbul Protokolünü ihlal eden bu tedavi biçimini kabul etmemektedir, bu nedenle adı geçen hekimden şikayetçidir" ifadeleri kullanıldı.

mucella-yapici-kelepceli-muayene-3.jpg

"DİSİPLİN SORUŞTURMASINA YER OLMADIĞINA..."

İstanbul Diş Hekimleri Odası'ndan şikayet dilekçesine gelen yanıtta ise söz konusu hekimin inceleme yazısına cevap vermediği belirtildi.

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nden konuyla ilgili kendilerine gelen yanıtta, "Hekimin hastane tarafından belirlenen rutin tedavi uygulamaları kapsamında hastayı tedavi ettiği ve herhangi bir kastının bulunmadığı anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Cevap yazısında diş hekimi hakkında disiplin soruşturmasının açılmasına yer olmadığına oybirliğiyle karar verildiği aktarıldı. Yılmaz, bu uygulama nedeniyle binlerce tutuklunun sağlık hakkını kullanamadığını da kaydetti.

mucella-yapici-kimdir-kac-yasinda-aslen-nereli.jpg

MÜCELLA YAPICI KİMDİR?

1951 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde tamamladı.

Yüksek mimar Mücella Yapıcı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden.

MÜCELLA YAPICI NEDEN YARGILANDI?

2012 yılında Taksim Gezi Parkı'na yapılmak istenen yapılaşmaya karşı mücadele etmek üzere oluşturulan Taksim Dayanışması'nın temsilcilerinden birisiydi. Bu nedenle 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri sonrası birçok kez gözaltına alındı.

8 Temmuz 2013 tarihinde aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 50 kişi ile beraber gözaltına alınan Yapıcı, 11 Temmuz 2013 günü serbest bırakıldı.

Daha sonra, gözaltına alınanlardan 26'sı hakkında 'örgüt kurmak ve yönetmek', 'polise mukavemet' ve 'gösteri kanuna muhalefet' suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Fakat bu iddianame savcının, "Şüphelilerin hangi kanundaki hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurdukları veya yönettikleri anlaşılmadığından, şüphelilerin savunmalarının alınabilmesi için iddianamede açıklanması gerekir" demesi ile 10 Şubat 2014 tarihinde reddedildi.

mucella-yapici-kelepceli-muayene-2.jpg

İKİ KEZ BERAAT ETTİ

Savcı değişimi ile el değiştiren soruşturmada ikinci bir iddianame hazırlandı. İkinci iddianame kabul edildi ve 17 Mart 2014 tarihinde dava açıldı. Bu davada Yapıcı'nın 17 yıla kadar hapsi istendi. Fakat 2015 günü 26 sanıklı bu davanın tüm sanıklarının beraatine karar verdi.

2015 yılındaki beraat kararından 4 yıl sonra hazırlanan yeni iddianamede ise 15 kişi ile birlikte yargılandı. Osman Kavala'nın tutuklu olduğu davanın son duruşması 18 Şubat 2020 tarihinde görüldü ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Mücella Yapıcı ve diğer sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, beraat kararlarını 22 Ocak 2021 günü kaldırdı. Daire, dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına karar verildi.

mucella-yapici-kelepceli-muayene-4.jpg

ÜÇÜNCÜ DAVADA 18 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Taksim Gezi Parkı davasında yargılanan 16 sanıktan aralarında Mücella Yapıcı ile tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 kişi hakkında verilen beraat kararlarının istinaf mahkemesince bozulması üzerine davanın yeniden görülmesine 21 Mayıs 2021 tarihinde başlandı.

Mücella Yapıcı duruşmada iddianameyi kabul etmediğini belirterek, "Ben aynı iddianameyle iki kere yargılandım, beraat ettim, beraatim kesinleşti. Sonra aynı iddianameyle tekrar yargılandım, tekrar beraat ettim. Davaları bu kadar karıştırarak Gezi’yi kriminalize edemezsiniz. Gezi onurumuzdur" dedi.

25 Nisan 2022 günü kararını açıklayan mahkeme, Mücella Yapıcı'ya 18 yıl hapis cezası verdi ve tutuklanmasına hükmetti. 71 yaşındaki Mücella Yapıcı, aldığı ceza sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

mucella-yapici-neden-tutuklandi.jpg

"GEZİ'Yİ SAVUNUYORUZ"

Mücella Yapıcı, mahkemede açıklanan karar sonrası son sözünün sorulması üzerine yaptığı konuşma ile günün en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Yapıcı, şu ifadeleri kullandı:

"Son sözüm olduğunu düşünmüyorum. Hırsızlık, uğursuzluk, yolsuzluk yapmadım. Yaşamımdan onur duydum. Aynı onuru benim yaşıma gelince sizin de yaşamanızı umuyorum. Başımız yukarda, onur duyarak Gezi'yi savunuyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN