O bölgelerde yaşayanlara hızlanan fay uyarısı! Her yer dümdüz olacak

O bölgelerde yaşayanlara hızlanan fay uyarısı! Her yer dümdüz olacak

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yaşanan korkunç depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken gözler Marmara depremine çevrildi. Vatandaşlar 'Marmara depremi ne zaman olacak? Hangi bölgeler riskli? İstanbul'da hangi bölgeler depreme dayanıksız?' sorularını araştırırken deprem uzmanından korkutan uyarı geldi. O bölgelerde yaşayanlara hızlanan fay uyarısı! Her yer dümdüz olacak...

Türkiye depremlerle boğuşmaya devam ediyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler 11 ilde büyük yıkımlara neden olurken binlerce vatandaşımız göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Yaşanan korkunç felaketin ardından gözler büyük Marmara depremine çevrildi. 'Marmara depremi ne zaman olacak? Hangi bölgeler deprem riskinde?' soruları araştırılmaya devam edilirken deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş'tan korkutan uyarı geldi. O bölgelerde yaşayanlar dikkat! Hızlanana fayın altındasınız. Her yer dümdüz olacak! İşte son dakika deprem haberinin detayları...

DEPREM UZMANINDAN KORKUTAN UYARDI: O BÖLGELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT!

Tüm Türkiye'nin korkarak beklediği Marmara depremi ile ilgili önemli uyarılarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, yayınladığı son raporla herkesi korkuttu. Hızlanan fay hatlarına dikkat çeken Bektaş, "Batı-Orta Marmarada hızlanan creep şeklindeki fay hareketi Kumburgaz doğusundaki kilitli Adalar Fayı veya batıda Kilitli Ganos Fayı üzerinde San Andreas Fayında olduğu gibi stres artışına neden olduğundan deprem tehlikeside o ölçüde artmaktadır." uyarısında bulundu.

gfgfgf-2023-08-24t130650-264.jpg

"HIZLANAN FAYLAR MARMARA DEPREMİNİ TETİKLİYOR"

Marmara depreminde en riskli yerleri tek tek tespit eden ve özellikle hızlanan faylara dikkat çeken Osman Bektaş, şunları söyledi:

"Batı-Orta Marmara'da fay sürünmesi (creep) hızlanarak Anadolu-Avrasya Levhaları arasındaki hareket hızına ulaşmıştır (2-3 cm/ yıl;Uchida ve diğ.219). Benzer şekilde fay hızlanması Becker ve diğ. 2023 tarafından verilmiştir. Batı-Orta Marmarada hızlanan creep şeklindeki fay hareketi Kumburgaz doğusundaki kilitli Adalar Fayı veya batıda Kilitli Ganos Fayı üzerinde San Andreas Fayında olduğu gibi stres artışına neden olduğundan deprem tehlikesinin o bölgede artığı bilinmektedir.

gfgfgf-2023-08-24t130615-391.jpg

HER YER DÜMDÜZ OLACAK

Batı-Orta Marmara'da creep bölgesinde fay hareketinin hızlanması o bölgede fayın kilitli olmadığı, büyük bir deprem beklenmediğini ima eder. Ancak bu hızlanmaya bağlı oluşan stres transferi bitişikteki kilitli bölgelere aktarılır ve deprem enerjisi üretimi başlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN