O ilimizin domatesini Avrupa Birliği korumaya aldı! Lezzetiyle dünyaya nam saldı...

O ilimizin domatesini Avrupa Birliği korumaya aldı! Lezzetiyle dünyaya nam saldı...

Türkiye'nin dört bir yanı verimli topraklarla çevrili iken her ilimizin kendine has yetiştirilen ürünleri vardır. Bunlardan biri olan domates ise farkını ortaya koyarak Avrupa Birliği tarafından korumaya alındı. O ilimizin domatesi resmen lezzetiyle dünyaya nam saldı…

Her ilimizin birbirinden farklı kendine has ürünleri varken o ilimizde yetiştirilen domates Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Namını dünyaya duyuran ve özellikle de o ilimizde yetiştirilen türü ile domates, eşsiz lezzetini ortaya koymuş oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN TESCİLLENDİ

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştirilen ve “Ayaş domatesi” olarak sofralarda yerini alan domates, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Geçtiğimiz dönemde Türkiye’nin Ayaş domatesi için coğrafi tescil başvurusu yapmasının ardından AB Komisyonu sürecin tamamlandığını bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, AB Komisyonu'nun Ayaş domatesinin menşe korumalı isim siciline eklenmesini onayladığı bildirildi.

yeni-proje-1.jpg

HAFİF TUZLU VE LİMONSU LEZZETİ İLE DİKKAT ÇEKTİ

AB Komisyonunun açıklamasında, "Ayaş domatesi, Ankara ilinin Ayaş ilçesinde yerel ekolojik tür tohum ve fidelerinden yetiştirilen, ince kabuklu ve çok sulu bir domatestir” ifadelerine yer verildi. Bunun yanı sıra bildirilen bilgiler arasında Ayaş domatesinin iri ve etli, pembe-kırmızı renkte ve dış yüzeyinde hafif çıkıntılar olan bir domates olduğu belirtildi.

yeni-proje-2.jpg

Tüm bunların yanı sıra Ayaş domatesinin ikiye bölündüğü takdirde etinde beyaz bir leke görüldüğü ve domatesin yüksek asit içermesinden dolayı hafif tuzlu ve limonlu bir lezzetinin olduğu ifade edildi. Kararla Ayaş domatesi AB ülkelerinin tamamında koruma altına alınmış oldu.

Bu gelişmelerin ardından Ayaş domatesi, tescil belgeleri ve ürün şartnamelerinde yer alan yöntemlerle sadece ilgili bölgelerde üretilebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN