ODTÜ'lü bilim insanlarından deprem uyarısı: Bu bölgelerden uzak durun

ODTÜ'lü bilim insanlarından deprem uyarısı: Bu bölgelerden uzak durun

Bilim insanları, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlere ilişkin çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, ilk depremde yıkıma neden olan "enerji patlaması" "fay hatlarının kesişmesi sonucu 24. saniyede gerçekleşti. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, depreme kaynaklık eden fay ve fay bölgelerinden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma 6 Şubat depremlerinin bilinen tüm depremlerden farklı özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, depremlerin merkez üssü veya etrafı yerine 47,5 kilometre uzaklıkta yıkıcı etkiler yaratması ve 9 saat arayla iki büyük depremin gerçekleşmesi dikkat çekiciydi.

'SON YÜZYILDA OLUŞAN EN BÜYÜK DEPREM'

Makalenin yazarlarından ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, 6 Şubat depremlerinin Türkiye'de ve dünyada son yüzyılda oluşan en büyük depremler arasında olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş merkezli deprem dizisinin levha hareketleri sonucu gerçekleştiğini belirten Bozkurt, 9 saat arayla olan iki büyük depremin olmasının beklenen bir durum olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Bozkurt ve ekibi, bu durumu incelemek için sahada 5 hafta süren araştırmalar yaptı. DrOn görüntüleriyle haritalama ve gözlem, uydu görüntüleri ve deprem kayıtları analiz edildi.

Elde edilen verilere göre, 6 Şubat depremlerinin olağandışı bir karaktere sahip olduğunu gösterdi. Kırılmanın 90 saniye boyunca devam ettiği ve 24. saniyede Büyük Nacar köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile kesişmesi, "enerji patlaması"na yol açtı. Bu patlama, uzun süredir sessiz olan Doğu Anadolu fayını tetikledi.

fffff.jpg

'BU BÖLGELERDEN UZAK DURUN'

Prof. Dr. Bozkurt, 6 Şubat depremlerinin en önemli özelliğinin, yıkımların merkez üssünden 47,5 kilometre uzakta gerçekleşmesi olduğunu vurguladı ve bu durumun, depreme kaynaklık eden fay ve fay bölgelerinden uzak durulması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

Araştırmanın bulguları, depreme karşı hazırlık ve planlamada önemli rol oynayacak. Bilim insanları, halk içinde "çürük zemin" olarak bilinen alanların tarımsal faaliyete ayrılması ve sağlam zeminlerde nitelikli binalar inşa edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. Bozkurt, 6 Şubat depremlerinin gelecekte de tekrarlanabileceğini ve asıl sorunun depreme hazır olup olmadığımız olduğunu da belirtti.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta (2023) Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 çevre iş yıkılmış, 50 binden fazla vatandaş yıkılan binalar sebebiyle hayatını kaybetmişti. Bölgede çadırlarda ve konteynerlerde kalan vatandaşlar yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN