Bakanlık ile Şahan Gökbakar arasında 'yangın uçağı' polemiği: Orman yangını ihale beklemez

Bakanlık ile Şahan Gökbakar arasında 'yangın uçağı' polemiği: Orman yangını ihale beklemez

28 Temmuz 2021'de Antalya'da başlayıp Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerine yayılan orman yangınlarında 8 insan ve binlerce hayvan hayatını kaybederken birçok yerleşim yeri ve yüzbinlerce hektar orman küle döndü. Oyuncu Şahan Gökbakar, Tarım ve Orman Bakanlığı'na, Twitter hesabından yangın uçakları ile ilgili yönelttiği soruya '6 ay sonunda' ihale başladığı yanıtını aldı. Yangınlara geç müdahale edilmesiyle ilgili tepki çeken Bakan Pakdemirli ise 'Yangını uçaklar değil insanlar söndürür' demişti.

28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınlarında 8 insan ve binlerce hayvan hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle dönmüştü. Yangınlarda söndürme uçağı konusunda oldukça sıkıntı yaşanmıştı ve kiralama usulü ile farklı birçok uçak çalışmaya katılmıştı. Yangına müdahale konusunda geç kalındığı için Tarım ve Orman Bakanlığı, Bakan Bekir Pakdemirli ve Türk Hava Kurumu (THK) eleştirilerin odağındaydı.

Oyuncu Şahan Gökbakar, 3 Ocak'ta kişisel Twitter hesabından 'amfibik uçak filosu kurmalıyız' diyerek çağrıda bulunduğunu ancak geri dönüş yapılmadığını belirttiği paylaşımda şu sözleri kaydetti:

''Eveeet, 5-6 ay geçti o yangın felaketlerinin üzerinden. AMFİBİK YANGIN UÇAĞI FİLOSU kurmalıyız diye defalarca söyledim. Bu yaz gelmeden, yine hazırlıksız yakalanmadan bu uçakları almalıyız. Soruyorum Sn. Orman Bakanı Pakdemirli bey, bu uçaklar konusunda herhangi bir adım attınız mı??''

6 AY SONRA YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI İÇİN İHALE

Ünlü oyuncunun tepkisini dile getirdiği paylaşımına istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla, 5 adet amfibik uçak, 5 adet büyük tanker uçak, 10 adet küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için ihale sürecinin Savunma Sanayi Başkanlığı'nın başlattığını açıkladı.

KİRALAMA USULÜ SÖNDÜRME

Bakanlık’tan yapılan açıklamada '5 adet amfibik uçak satın alınması için Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Amfibik yangın söndürme uçaklarının sipariş üzerine üretilen özel uçaklar olması sebebiyle, uçaklar tedarik edilene kadar kiralama usulü ile hizmet alınmaya devam edilecektir.' ifadeleri dikkat çekiyor.

Bakanlık, orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla oluşacak hava gücünün ihale sürecinin başladığını açıkladı. Geçen yıl çıkan yangınlarda, söndürme uçaklarının yetersizliği nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise bu eleştirilere, 'Uçak-teçhizat söndürmez bunları, bunu söndüren insandır insan' diyerek karşılık vermişti.

Oyuncu Gökbakar ise yangın söndürme uçakları ile ilgili yönelttiği soruya Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği cevaba, '6 ay geçmiş, hala ihale yapacağız' diyerek Twitter hesabından tepki gösterdi.

'BU İHALE YAPILACAK BİR İŞ DEĞİL'

İşte Gökbakar'ın tepkisini dile getirdiği paylaşım:

''Cevap gelmiş. Maalesef yeterli değil. Orman yangını ihale sürecini mi bekleyecek? 6 ay geçmiş, hala ihale yapacağız vs.! Ayrıca bu ihale yapılacak bir iş değil çünkü zaten uçak tipi ve üreticisi belli. Viking Air 515 modeli. 30-35m$ bedeli. 6130 litre atıyor. 12 saniyede denizden su alıyor.''

Gökbakar, ihalenin nedenini sorduğu paylaşımında tepki göstererek şu sözleri kaydetti:

''İhale niye yapılır? Birçok seçenekten en uygunu, en uygun fiyata alınabilsin diye ama bu konu, zaten çok çeşitlilik olan bir alan değil. Akdeniz coğrafyasına en uygun (manevra, surat) uçak bu yeni Viking Air 515. Bakanlık olarak arasanız ve sipariş etseniz keşke.''

Öte yandan Gökbakar, yangın söndürme helikopterlerinin görselini paylaşarak milyarlarca dolar ona buna harcanırken 30-35 milyon orman yangını söndüren uçağa verilmemesinin insanı çok üzdüğünü belirttiği sözleri şöyle:

''Bakın 515, günde 690ton su atıyor. 112 kere denizden su alarak yapıyor bunu. Bizim zar zor kiraladığımız uçak ve helikopter altta. İkisi bunun kadar atamıyor. Sonra yanıyor ormanlar tabi. Bu 30-35 milyon $. MIİLYARLACA $ ona buna harcanırken şu alınmayınca, insan çok üzülüyor...''

YANGINLARA GEÇ MÜDAHALEYE TEPKİLER

Tarım ve Orman Bakanlığı ile THK, geçtiğimiz yıl Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde çıkan büyük yangınlara müdahale etmekte geç kaldığı için kamuoyu ve muhalefet tarafından yapılan eleştirilerde, Türkiye'de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağı olması öne çıkmıştı. Var olanlar da hangarlarda bekletilmişti. Hükümet, bu uçakların kullanılamaz halde olduğunu öne sürmüştü. Öte yandan THK, yangın söndürme uçağı pilotlarının işten attığını doğrulamıştı.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN ŞAŞIRTAN YANIT

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yapılan eleştirilere, ''Bu işin başarısı orman kahramanlarımızın başarısıdır. 133 tane şehit vermişiz. Herkes terbiyesini takınsın. Uçak-teçhizat söndürmez bunları, bunu söndüren insandır insan" diyerek yanıt vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN