Peki mülakat şaibesi ne olacak?

Peki mülakat şaibesi ne olacak?

‘Bu şaibenin altından kimse kalkamaz’ tepkileri sonrası KPSS iptal edildi. Sınavın iptali gerekli bir adım olarak olumlu karşılansa da adaletsizliğe yol açan asıl problemin mülakatlar olduğu hatırlatıldı. ‘Sınavdan geçen mülakatta eleniyor. Emekler, hayaller çalınıyor. Kayırmacılık ve ayrımcılık aracına dönüşen mülakat uygulamasına neşter şart’ çağrıları yükseldi.

Soruların bir anlamı yok çünkü sınavı geçen sözlüde eleniyor

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na ilişkin soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınevi’nde arama yapıldı. Polis dijital materyallere el koydu. Devlet Denetleme Kurulu’nun suç duyurusu üzerine Ankara Başsavcılığı soruşturma başlattı. YÖK de inceleme başlatırken ÖSYM Başkanlığı’na Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı. KPSS’de sınava ilişkin yaşanan süreç kamuoyundaki mülakat rahatsızlığını yeniden gündeme getirdi.

Bu ayıp devlete güveni de sarsıyor

Yüksek puan alan adayların sözlüde elenmesi kamuoyu vicdanını yaraladı. ‘Mülakatlar kayırma aracına dönüştü’ tepkileri geldi. Yıllarca ter döken adaylar mülakat ayıbına son verilmesini istedi. İYİ Parti Gençlik Kolları ‘KPSS’de 90 puan alıp mülakatta elediğiniz gençleri bir de bu şekilde mi saf dışı bırakacaksınız?” tepkisini gösterdi. CHP’li Engin Özkoç da “Tüm sınavlar yeniden araştırılsın. Şaibe olup olmadığı ortaya çıkarılsın” dedi.

0508krt01a-tum.jpg

Eğer samimiyseniz mülakatı kaldırın

Soru skandalının ardından yeni atanan ÖSYM Başkanı, KPSS’nin iptal edildiğini açıkladı. DDK’nın suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı, polis yayınevinde arama yaptı. Geçmiş yıllardaki sınavların da incelenmesini talep eden muhalefet, gençlerin geleceklerini yurt dışında görmelerine neden olan mülakat sisteminin de kaldırılmasını talep etti.

KPSS’de çıkan sorulardan bazılarının sınavdan önce yayınevinin deneme sınavındaki sorularla aynı olduğu yönündeki iddialar üzerine Devlet Denetleme Kurulu’nca inceleme başlatıldı. Devlet Denetleme Kurulu ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde “ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavlarına ilişkin olarak sosyal medyada haberlerin çıkması üzerine Cumhurbaşkanımız oluruyla başkanlığımıza konunun tüm yönleriyle ele alınması, incelenmesi ve soruşturulması talimatı üzerine soruşturma başlatılmıştır. Diğer yandan konunun adli yönüyle ele alınabilmesi, delillerin karartılmaması iletişimlerinin tespit edilebilmesi ve delillere el konulabilmesi için adli ve idari soruşturmanın eş zamanlı yürütülerek karşılıklı yardımlaşma yapılabilmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığınızca bir adli soruşturma başlatılması hususu rica olunur” denildi.

kar08-manset1.jpg

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü belirtilerek “ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin olarak 2022 KPSS sorularının çalındığına, sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştır. Başlatılan soruşturma kapsamında 3 Ağustos 2022 günü Ankara Sulh Ceza Hakimliğinden alınan arama ve el koyma kararı doğrultusunda Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayın evi ve dershanesinde aynı gün arama ve el koyma işlemi yapılmış, aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Başsavcılığa suç duyurusunda bulunan Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı da incelemelerin sürdüğünü belirterek “Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS sınavına yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız” dedi.

kar08-manset.jpg

ÖSYM’den özür açıklaması

Yeni atanan ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz’daki KPSS oturumların iptal edildiğini duyurdu. Ersoy, yeni KPSS takviminin 17 Eylül’de başlayacağını söyledi. 6-7 ve 14 Ağustos’ta yapılacak KPSS oturumları da ertelendi. Ersoy “Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz” dedi. Sınavın iptal kararının ardından, sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Öznur Çalık “Cumhurbaşkanımız, tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmedi” ifadelerini kullandı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise iktidarı eleştirdiği paylaşımında “Bıraktık ülkeyi, sağlıklı bir sınav sürecini bile yönetemediler” dedi.

‘Daha önce de sorularımız kullanıldı’

Yediiklim Yayınevi’nin avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada soruların daha önce ÖSYM tarafından 2015 ve 2021 yıllarındaki sınavlarda da kullanıldığını iddia etti.

Gözüküçük “Bunlar zaten açık kaynak, o zaman ÖSYM bunu neden alıp kullandı? Yayınevleri bugüne kadar ÖSYM’de soru yakalamayı hep başarı olarak gördü. Hatta, bizim 20 tane benzer sorumuz varsa, başkalarının da benzer soruları var, olay buraya geldiği için herkes paylaşımını çekti. Biz bunları mahkemede kullanacağız. ÖSYM soru hazırlama kadrosu bu soruları nasıl hazırladı, benzer soruyu nereden seçti, havuza kim attı bu soruyu ve havuzdan kim çekti? Bunlar önemli. Aksi halde soru hazırlama ekipleri niye var? Bu olay bir soru çalma değil ki? Biz ÖSYM’den soruları bilip sızdırsak ve bunu belli bir gruba versek, tamam. Bizim sorularımız kullanılmış. Biz onun ÖSYM’de çıkacağını nereden bilebiliriz?”

Gözüküçük, soruşturma kapsamında gözaltına alınan olmadığını, yayınevinin bir sorumluluğu olmadığını savunan Gözüküçük, “Bunların sadece belli bir öğrenci grubuna veya kendi öğrencilerimize değil, alenileştirilerek Türkiye’deki 980 ilçemize gönderilen, genel testler olduğu ortadadır. Zaten aynı sorular YouTube kanalımızda ve sosyal mecrada, hocalarımızın video çözümlerinde yayınlanmıştır. Hiç kimseye özel olarak soru verilmemiştir” diye konuştu. Muhalefet ise KPSS’deki şaibe iddialarına karşı kapsamlı soruşturma talep edip konuyu yargı ve Meclis’e taşırken geçmiş yıllardaki sınavların da araştırılmasını istedi. Ayrıca kamuya alımda haksızlıklara yol açtığı belirtilen sözlü mülakat sisteminin de kaldırılması gerektiğine işaret edildi.

İktidar iflas etti, çoklu organ yetmezliği yaşıyor

İYİ Parti, sosyal medya hesabından mülakatlarla ilgili dikkat çeken bir video paylaştı. İYİ Parti’nin paylaşımında “Şaibeli sınavlarla senin umutlarını, hayallerini, emeklerini çalan; mülakat cambazlığıyla seni yok sayan bu adaletsiz düzen bitecek! Hak ettiğin yarınlar senin olacak…’Mülakat Değil Liyakat’ esas alınarak hakkın teslim edilecek, az kaldı” ifadelerine yer verildi. Paylaşılan videoda sınavda 98 puan alan gencin mülakatta elenmesi, 68 puan alan gencin ise kabul edilmesi anlatıldı. İYİ Parti lideri Akşener de “Büyük bir beceriksizliğin ürünü olan bir yanlışı kabul edip özür dilemek elbette değerlidir. Ancak eğer özrünüzde samimiyseniz; o zaman gençlerimizin sistematik olarak haksızlığa maruz kalıp mağdur olduğu mülakat sistemini de hemen kaldırın” dedi.

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu: “ÖSYM, sınavları hakkaniyetle yapamıyor. MB, paramızın değerini koruyamıyor. Maliye Bakanı, enflasyonu düşüremiyor. TÜİK, rakamları doğru açıklayamıyor. Cumhurbaşkanı, bu kötü gidişe dur diyemiyor. İktidar, tüm kurumlarıyla iflas etmiş bir halde çoklu organ yetmezliği yaşıyor.”

kr1-karamolla.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “Yaşanan son skandal; Türkiye’de umudunu KPSS’ye bağlamış sağcı solcu, fakir fukara herkes maalesef bir psikolojik çöküntüyle karşı karşıya kaldı. Hem de nispeten devletin güvenilir bir kurumunun çökmesine yol açtı. Siyasi iktidarlar gider gelir ama devletin ve kurumun itibarını korumak lazım. Bu kurumların itibarı kalmaz ise maalesef devlet diye de bir şey ortada kalmaz.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “ÖSYM içerisindeki sorumlular bir an önce tespit edilmeli ve bu emek hırsızları şiddetli bir şekilde cezalandırılmalıdır. Sadece KPSS değil, yakın zamanda yapılan tüm sınavlar yeniden araştırılmalı ve şaibe olup olmadığı ortaya çıkartılmalıdır.”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel: “KPSS’de aynı şeyi tekrar yaşadık, tarih tekerrür etti. Devlet yönetmek ciddiyet ister, devlet makamı deneme yanılma makamı değildir.

Geçmişten ders alınmadı sorumlular cezalandırılsın

CHP ve İYİ Parti’nin ardından DEVA Partisi de iptal edilen KPSS sınavının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, iptal edilen KPSS sınavının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu. Sorumlular hakkında “görevi kötüye kullanma”, “resmî belgede sahtecilik” ile “kamu kurum ve kuruluşları aleyhine nitelikli dolandırıcılık suçuna teşebbüs” suçlarından kamu davası açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptıklarını belirten Yeneroğlu, şu ifadeleri kullandı: “KPSS sınav sorularının önceden ele geçirilmesi veya çalınması hususu ilgili kamu görevlilerinin açık sorumluluğunu gerektirmektedir. Bu husus gerek ÖSYM ile ilgili yasa olan 6114 sayılı yasa gerekse de 5237 sayılı Türk Ceza Yasası kapsamında cezai sorumluluğu gerektirmektedir. Bu nedenlerle ilgili kamu görevlilerinin ve aynı zamanda bu kişilerle birlikte hareket eden diğer şüphelilerin tespit edilmesi ve cezalandırılmaları gerekmektedir. DEVA Partisi olarak kamuoyunu ilgilendiren bu olayda gençlerimizin yanındayız.”

Yeneroğlu, “İktidarın yine kendi döneminde geçmiş yıllarda meydana gelen benzer mahiyetteki olaylardan hiç ders almadığı anlaşılmaktadır. Bürokrasiden ehil insanların tasfiye edilmesi sebebiyle benzer sonuçların devamı kaçınılmazdır” dedi ve ekledi: “KPSS sorularının bir kısmının, KPSS dershaneciliği yapan bir yayınevinin deneme kitapçıklarında yer alması büyük bir skandaldır. Eğer ÖSYM, soru hazırlama konusunda yetersiz olduğu için bu yayınevinin sorularını çalmışsa, mevcut iktidarın liyakatsiz kamu görevlisi atama ısrarının sonucunun nerelere kadar geldiğini gösteren ibretlik bir durum söz konusudur. Eğer bir suç örgütü, bu soruların sorulacağını bilerek KPSS’ye yerleştirmiş ve soruları daha önceden bazı adaylara satmışsa bu durumda da çok büyük bir ihmal ve güvenlik zafiyeti vardır. İki durumda da iflas etmiş bir iktidarla karşı karşıyayız.”

kar08-yener.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN