İptal edilen KPSS'de 'şifreleme' iddiası

İptal edilen KPSS'de 'şifreleme' iddiası

2022-KPSS kapsamında 31 Temmuz'da yapılan oturumların bazı soruların çalındığı iddiaları üzerine iptal edilmesinin ardından aynı sınavla ilgili skandal bir iddia daha ortaya atıldı. Eğitim uzmanı Sadık Gültekin, Türkçe sorularında şifreleme yapılarak cevapların sorulara gizlendiğini öne sürdü.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kapsamında 31 Temmuz'da yapılan lisans oturumlarında soruların sızdırıldığı iddiası yargıya taşındı. Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. İddiaların odağındaki Yediiklim Yayınevi'ndeki aramaya ilişkin Başsavcılık'tan yapılan açıklamada "Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir" denildi.

Yeni skandal 'şifreleme' iddiası

NTV'de yer alan habere göre; Eğitim uzmanı Sadık Gültekin ise sınavla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Türkçe testinde şifreleme olduğunu söyleyen Gültekin, "Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. 4. soru da C seçeneği Cumartesi C ile başlıyor. Albert Camu da Camu’yu vurguladığımızda vurguda ilk C seçeneği gelir, Doğru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi 'veBa' B. Doğru yanıt B." dedi.

Yayınevi iddiaları reddetti

Öte yandan konuyla ilgili soruşturma sürerken Yediiklim Yayınevi'nden de iddialara ilişkin açıklama geldi. Yayınevinden yapılan açıklamada, soruların sızdırılmadığı ve yapılan suçlamaların asılsız olduğu belirtildi. Ayrıca, iddiaların aksine "Yayınevinin bazı sorularının KPSS'de kullanıldığı" öne sürüldü.

Soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınevi'nin Kızılay'daki merkezi ile Ostim'deki matbaasında gece yarısına kadar süren arama gerçekleştirildi. Polis, yayınevinde bulunan dijital materyallere, KPSS'ye ilişkin kitapların ve testlerin birer örneğine soruşturma çerçevesinde el koydu.

YÖK'ten inceleme

Yükseköğretim Kurulu da (YÖK) iddialara ilişkin inceleme başlattı. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, KPSS'deki iddiaların araştırılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın DDK'yı görevlendirdiği hatırlatılarak, "Devlet Denetleme Kurulu tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak Yükseköğretim Kurulunca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır." denildi.

YÖK Başkanı Erol Özvar da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "2022 KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı soruların sızdırıldığı iddialarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermişti. Talimatın ardından DDK müfettişleri incelemelerine başlamış, ayrıca iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN