Perde ve tekstil fabrikasında tarım üretimi! Merakını değerlendirdi, boş alanda üretime geçti: 11 kişiye de istihdam sağladı

Perde ve tekstil fabrikasında tarım üretimi! Merakını değerlendirdi, boş alanda üretime geçti: 11 kişiye de istihdam sağladı

Tekirdağ’da yapılan perde ve tekstil fabrikasında tarım üretimi dikkat çekiyor. Girişimci olan Gamze Çapkınoğlu, merakını değerlendirdi, boş alanda üretime geçti. Topraksız tarımla büyük bir başarı elde eden Çapkınoğlu, bu girişimi ile 11 kişiye de istihdam sağladı…

Tekirdağ’da yaşayan 39 yaşındaki girişimci Gamze Çapkınoğlu, hem sanayi üretimi hem de tarımsal üretimi bir arada yürütüyor. Perde ve kumaş ürettikleri fabrikada, boş alanı değerlendirerek topraksız tarım tesisi kuran Çapkınoğlu, burada marul yetiştiriyor. Çapkınoğlu'nun bu girişimi, sanayicilerin aynı zamanda tarımsal üretim yapabileceğini gösteren önemli bir örnek teşkil ediyor.

Gamze Çapkınoğlu, perde ve kumaş üretimi yapan fabrikasının boş alanını topraksız tarım için değerlendirme kararı aldı. Bu yenilikçi girişimle, sanayicilerin tarım yapmasının mümkün olduğunu kanıtladı. Çapkınoğlu, fabrikada kurduğu tesisle, modern tarım teknolojilerini kullanarak çevre illere marul satışı yapıyor.

“KULLANDIĞIMIZ TEKNOLOJİLER TAMAMEN YERLİ”

Çapkınoğlu, tarım teknolojilerine olan ilgisini şöyle dile getirdi: “Kullandığımız teknolojinin hepsi yerli. Amacımız, ülkemizin tarımda hak ettiği yere gelmesi için çalışmak.” Girişimci, topraksız tarımın verimli, hijyenik ve tasarruflu bir yöntem sunduğunu belirterek, bu alanda yerli üreticilerin gelişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

tekirdagda-1.jpg

TOPRAKSIZ TARIMLA 11 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Çapkınoğlu'nun kurduğu topraksız tarım tesisinde 11 kişi istihdam ediliyor. 13 dekar kapalı alanda faaliyet gösteren fabrika, bu alanın 650 metrekarelik bölümünde marul üretimi yapıyor. Çapkınoğlu, 2024 yılında faaliyete geçen tesiste günde 3 bin ürün ürettiklerini, hedeflerinin ise bu üretimi 4 bine çıkarmak olduğunu belirtti.

TOPRAKSIZ TARIMIN AVANTAJLARI

Topraksız tarımda, doğada yapılan tarıma göre çok daha az su kullanımı sağlanabiliyor. Çapkınoğlu, “Bir marul üretebilmek için sadece 200 mililitre su harcıyoruz. Dışarıda aynı ürünü elde etmek için yaklaşık 30 kat daha fazla alan gerekiyor. Bu yöntem, su tasarrufu sağlarken çevre dostu bir üretim sunuyor,” dedi. Ayrıca, kapalı alanda yapılan üretim sayesinde bitkiler olumsuz hava koşullarından ve zararlılardan etkilenmiyor, zirai ilaç kullanımına da ihtiyaç duyulmuyor.

tekirdagda-1-001.jpg

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM YAPIYOR

Topraksız tarımda kullanılan teknoloji, su tasarrufu sağlarken çevre dostu üretim imkanı tanıyor. Çapkınoğlu, topraksız tarımın çevreye olan katkısını şu şekilde açıkladı: “Bu tesis, dışarıdaki geleneksel tarıma göre %95 daha az su kullanıyor. Ayrıca, zirai ilaç kullanımı olmadığından toprağımızı ve besinlerimizi kirletmiyoruz.”

Çapkınoğlu, girişimcilere teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiğini de vurguladı. “Tarım teknolojilerindeki gelişmeler göz ardı edilmemeli. Türkiye’de son dönemde tarım teknolojileri oldukça gelişti, bu gelişmeleri takip etmek ve bu alana yatırım yapmak çok önemli,” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN