Prof. Dr. Ceyhan'dan 'maymun çiçeği' açıklaması: Türkiye'de görülür mü?

Prof. Dr. Ceyhan'dan 'maymun çiçeği' açıklaması: Türkiye'de görülür mü?

İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkarak son 2 haftada 12 ülkeye yayılan 'maymun çiçeği virüsü' (monkeypox) tüm dünyada paniğe neden oluyor. Sağlık Bakanlığı dün bu virüsün henüz ülkemizde görülmediğini açıklamıştı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pek çok ülkede görülmeye başlanan maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de yayılım riski olmadığını söyledi.

Yaklaşık 3 senedir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgını tam bitti derken 'maymun çiçeği virüsü' (monkeypox) baş gösterdi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar "maymun çiçeği" vakasının görülmediğini açıkladı.

'TÜRKİYE’DE YAYILIM RİSKİ YOK'

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Prof. Dr. Ceyhan, maymun çiçeğinin yeni bir hastalık olmadığını ve birçok hayvanın çiçek hastalığı olduğunu belirtti. Ceyhan sözlerine şöyle devam etti:

“Domuz çiçeği, sığır çiçeği, maymun çiçeği var. Tüm bu ‘çiçek’ hastalıkları birbirlerine akraba. İnsanlarda çiçek hastalığı dünyada en son 1977’de, Türkiye’de 1957’de görüldü ve sonrasında aşılama kaldırıldı. Oysa çiçek hastalığı hayvanlar arasında devam ediyor ve hayvandan insana bulaşabiliyor. Virüs daha çok tropik hayvan (çoğunlukla Afrika’da bulunan türler) besleyenler ile hayvanat bahçelerinde çalışanlarda görülüyor. Öldürücü değil. Genellikle kişinin ellerinde ya da vücudun belli yerlerinde döküntüler oluyor, 2-4 hafta arasında da iyileşme görülüyor. İnsandan insana bulaşması ise çok nadir. COVID-19 gibi havadan bulaşmıyor, temas olması şart! Dolayısıyla Türkiye’de böyle bir hayvan (maymun, domuz, kemirgen) popülasyonu olmadığı için bir tehlike de söz konusu değil! Yayılım riski yok.”

Prof. Dr. Ceyhan, dünyada 42 yıldır uygulanmayan çiçek aşısının bu vakalarda etkili olduğunun altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN