Prof. Dr. Ergun Özbudun açıkladı: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?

Prof. Dr. Ergun Özbudun açıkladı: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?

Mayıs ayında olması muhtemel olan seçimlere çok az bir süre kalmışken, Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağı ise henüz net bir sonuç kazanmış değil. Konu ile ilgili bu kez açıklama yapan ise 2007 Anaya değişikliğinde görev alan Prof. Dr. Ergun Özbudun oldu. Özbudun, Erdoğan’ın meclis kararı olmadan yeniden aday olamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde 3. dönem aday olup olamayacağı yönündeki tartışmalar kaldığı yerden devam ediyor. AK Parti cephesi, söz konusu kararın anayasaya aykırı olmadığının ifade ederken ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) vereceği karara işaret ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Eski Yargıtay Birinci Başkanı ve Eski İ. D. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Sami Selçuk, KARAR'a konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Prof. Selçuk, "Anayasal boyuttaki yazılı hukuka göre, cumhurbaşkanları üçüncü kez aday olamazlar, kuralına bağlı kalır. Çünkü Anayasa’nın bu maddesi, yani ancak iki kez seçilmeye izin veren bu maddesi, şeref üzerine ant içilen ve bu konuda “ilke düzeyinde olan kesin bir anayasal buyruk”tur. Şu anda bu ilkeden saparak istisnai durumları gündeme getirmeye gerek yoktur. Hiç kimse, yorum görüntüsü altında hukuk normuna işkence ederek (torturare la norma) hukukla oynayama kalkışmasın" ifadelerini kullarak, Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını söylemişti.

Prof. Selçuk, aynı zamanda, "'Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir' (m. 101/2). Bu madde yürürlüktedir, efendiler!?. Yeni sisteme geçilirken de kaldırılmamış. Belki de unutulmuş, ama iyi de olmuş" şeklinde konuşarak, 'Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir' maddesinin hala yürürlükte olduğunu söyledi.

ÖZBUDUN DA 'HAYIR' DEDİ

Türkiye’nin önde gelen hukukçularından Prof. Dr. Ergun Özbudun, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede Erdoğan’ın Meclis kararı olmadan yeniden aday olamayacağının altını çizdi.

AK Parti’nin 2007’deki anayasa değişikliği çalışmalarında yer alan Özbudun, “Erdoğan’ın üçüncü defa aday olma şansı yok. Bir tek istisnası Meclis’in beşte üç oranındaki çoğunlukla bir erken seçim kararı almasıdır. Muhalefet kanadından gelen açıklamalara bakıldığındaysa bunun mümkün olmadığı görülmektedir. Ancak kararı YSK verecektir. Onun da kararını Erdoğan’ın lehine olacağı tahmin edilebilir” diye konuştu.

012916349-s1-ozbudun-1.webpProf. Dr. Ergun Özbudun

2017'Yİ YENİDEN HATIRLATTI

Konuya ilişkin tartışmalarda dile getirilen “parlamenter sistemden yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi ve 2018’de bir kez seçildi” argümanını yorumlayan Özbudun, “Bu geçerli bir argüman değil” diyerek 2017 yılındaki anayasa referandumuna ilişkin hatırlatmalarda bulundu.

Özbudun açıklamasını “2017’de yeni bir anayasa yapılmadı. Anayasa değiştirildi. Onun değiştirmediği bütün hükümler bakidir ve geçerlidir. O hüküm de cumhurbaşkanının ancak iki defa aday olabileceğidir. 2017 yılında buna sadece bir tane istisna getirildi. O da daha önce Meclis’in 5’te 3 kararıyla seçimlerin yenilenmesidir” ifadeleriyle noktaladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN