Prof. Dr. Osman Bektaş'tan deprem uyarısı: Türkiye’nin kırılmayacak hiçbir yeri yok

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan deprem uyarısı: Türkiye’nin kırılmayacak hiçbir yeri yok

Dünyadaki en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye'de vatandaşların deprem korkusu her geçen gün artıyor. Kuzey’de Avrasya levhası, Güney’de Arap levhası arasında sıkışan bir Türkiye’nin kırılmayacak hiçbir yeri yoktur diye konuşan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Biz şu anda deprem bilim olarak depremin nerede ne zaman olacağını kesin bilmediğimize göre her yerde deprem tehlikesi vardır.” dedi.

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen depremler nedeniyle vatandaşlar tedirgin olmaya devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, vatandaşların deprem yönetmeliğini dikkate alması gerektiğini belirterek deprem tehlikesini öğrenmek isteyenlerin 2019 yılında yayınlanan deprem tehlikesi haritasına bakması gerektiğini belirtti.

'KARADENİZ FAY HATTI HAKKINDA BİLGİLERİMİZ ÇOK AZ'

Bir yerin depremden etkilenmesi için illa orada bir fayın olması gerekmediğini söyleyen Bektaş, "Trabzon, Kahramanmaraş ve Elazığ depremlerinden etkilendi. Şimdi de Gümüşhane’deki 4 büyüklüğündeki depremden etkilendi. 5 büyüklüğünde bir deprem olsaydı bunun 10 katını hissedecekti. 6 büyüklüğünde bir deprem olsaydı Trabzon 100 katı daha sallanacaktı. Trabzon’un kuzeyinde Karadeniz fayı var. Bu fay Trabzon veya Karadeniz sahili tehdit ediyor. Ama bu Karadeniz Fay Hattı’nda da bilgilerimiz çok az." diye konuştu.

'TRABZON’DA YAPI STOKU OLDUKÇA KÖTÜ'

Trabzon’da yapı stokunun oldukça kötü olduğunu kaydeden Bektaş, Trabzon sahil plajı üzerinde ve heyelanlı yamaç üzerinde kurulmuştur. Orta büyüklükteki bir deprem her an bu heyelanlı sahaları hareketlendirebilir. Bunun ötesinde zemin çok kötü olduğu için gevşek bir zemin olduğu için biz uzaktaki küçük depremleri dahi burada hissedebiliyoruz." dedi

Yerel yöneticilerin deprem algısını hala önemsememiş olduğunu belirten Bektaş, "Trabzon deprem bölgesi değildir algısı maalesef hala yıkılmış değil." şeklinde konuştu.

'DEPREMDEN ETKİLENMEK İÇİN BİR FAYIN OLMASI GEREKMİYOR'

"Burası tehlikelidir, burası tehlikeli değildir demek doğru değil” diyen Bektaş, "Bir yerde depremden etkilenmek için illa orada bir fayın olması gerekmiyor. Trabzon’da 300-400 kilometre güneydeki bir faydan etkileniyorsa, kuzeydeki 15-20 kilometre Karadeniz fayının ne yapacağını, ne zaman harekete geçeceğini bilmiyoruz. Bu fayın 1968 yılında 6.6 büyüklüğündeki deprem ile Bartın’ı yıktı." dedi.

İstanbul’da deprem beklerken Trabzon’da da, Gümüşhane’de de, Konya’da da deprem olabileceğini belirten Bektaş, "Depremin yeri ve zamanını bugünkü bilim bilmiyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN