Prof. Dr. Zeki Bayraktar: İran-İsrail gerilimi altında İran izlenimleri

Prof. Dr. Zeki Bayraktar: İran-İsrail gerilimi altında İran izlenimleri

İran ile İsrail arasındaki artan gerilim ortamında, Prof. Dr. Zeki Bayraktar ve eşi, planlanmış bir kültür gezisi için 10 Nisan'da İran'a ayak bastı. Bir hafta süren bu ziyaret, özellikle İran'ın toplumsal ve kültürel yapısına dair çarpıcı izlenimlerle sonuçlandı.

Prof. Dr. Bayraktar, İran'ın günlük yaşantısının savaş ortamından büyük oranda etkilenmediğini belirtti. "İran devleti, İsrail'e yönelik dron saldırılarını büyük bir propaganda başarısıyla kutladı. Kutlamalar, havai fişek gösterileri ve sloganlarla dolu bilbordlarla desteklendi." dedi. Ancak, şehirler arası altyapı eksikliklerinin ve ilkel tesislerin varlığına da dikkat çekti.

basliksiz-4a.jpg

İRAN'IN ETNİK VE DİNİ ÇEŞİTLİLİĞİ

İran toplumunun etnik ve dini yapısına değinen Bayraktar, "Farslar çoğunluğu oluştururken, Azeriler, Kürtler ve diğer gruplar da toplumda önemli bir yer tutuyor. Şii inancının hakim olduğu ülkede, azınlık dinlerine de belirli ölçüde hoşgörü gösteriliyor." şeklinde konuştu.

basliksiz-3a.jpg

DİKKAT ÇEKİCİ GÖZLEMLER

Kum şehrindeki Mescid-i Azam ziyareti hakkında konuşan Prof. Dr. Bayraktar, "Bu mekan, Şia fıkhının kalbi ve önemli bir eğitim merkezi. Ancak gözlemlediğim kadarıyla, İran'daki cami sayısı az ve ibadet pratikleri bizimkinden farklı. Özellikle ezan sesinin bu kadar az olması ve vakit namazlarının cemaatle kılınmaması dikkat çekici." ifadelerini kullandı.

basliksiz-2d.jpg

TOPLUMSAL DEĞİŞİM İŞARETLERİ

Başörtüsü kullanımındaki değişiklikleri vurgulayan Bayraktar, "Artık başörtüsü zorunluluğu büyük ölçüde ortadan kalkmış gibi. Dini mekanlar dışında başını tam olarak örten kadın sayısı çok az." dedi ve ekledi: "Bu, toplumsal değişimin açık bir göstergesi."

basliksiz-6.jpg

"ŞİA İNANCINA ELEŞTİRİLERİMİZİ PEKİŞTİRDİ"

Prof. Dr. Bayraktar, İran ziyaretini değerlendirirken, "Bu ziyaret, İran'ın zengin kültürel mirasını görmemize olanak sağladı. Ancak aynı zamanda, Şia inancının bazı yorumlarına ve mezhebi ayrılıklara dair eleştirilerimizi de pekiştirdi. İslam coğrafyasında birlik ve bütünlüğün sağlanması için bu farklılıkların üstesinden gelinmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN