Resmi Gazete'de yayımlandı: Doğum izni 24 haftaya çıktı, 15 yaş altına sosyal medya yasağı

Resmi Gazete'de yayımlandı: Doğum izni 24 haftaya çıktı, 15 yaş altına sosyal medya yasağı

Resmi Gazete’de yayımlanan 7578 sayılı kanunla Türkiye’nin sosyal güvenlik ve çocuk koruma mevzuatında köklü değişiklikler yapıldı. Yeni yasaya göre doğum izni 24 haftaya çıkarılırken, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımı yasaklandı.

Devletin sosyal hizmet kapasitesini artırmayı ve dijital dünyanın risklerine karşı çocukları korumayı hedefleyen kapsamlı kanun paketi yasalaştı. "Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", aile yapısını güçlendiren maddelerin yanı sıra dijital platformlara yönelik katı yükümlülükler de getiriyor.

ÇALIŞAN ANNELERE "24 HAFTA" MÜJDESİ

Yasayla birlikte Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu’nda yapılan düzenlemeler, çalışan ebeveynlerin haklarını genişletti:

Doğum İzni: Kadın memur ve işçilerin toplam 16 hafta olan ücretli doğum izni süresi 24 haftaya (6 ay) çıkarıldı.

Babalık İzni: İşçilere eşlerinin doğumu halinde verilen ücretli izin süresi 5 günden 10 güne çıkarılarak memurlarla eşitlendi.

Koruyucu Ailelere Destek: Koruyucu aile olan çalışanlara 10 gün izin hakkı tanınırken, sosyal güvencesi olmayan koruyucu ailelerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması hükme bağlandı.

DİJİTAL DÜNYADA "15 YAŞ" BARAJI

Çocukların internet ortamındaki güvenliği için devrim niteliğinde adımlar atıldı. Kanunun en çok konuşulan maddeleri arasında yer alan dijital düzenlemeler şunlar:

Sosyal Medya Yasağı: Sosyal ağ sağlayıcılar artık 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacak. Platformlar, yaş doğrulama sistemleri dahil tüm teknik tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Oyun Platformlarına Temsilci Şartı: Günlük erişimi 100 bini aşan yurt dışı kaynaklı oyun platformları, Türkiye’de gerçek veya tüzel kişi temsilci atamak zorunda kalacak.

BTK Denetimi: Sosyal ağlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından talep edilen verileri en geç 15 gün içinde sunmakla yükümlü kılındı.

ÇOCUK ALANLARINDA "ADLİ SİCİL" DENETİMİ

Çocukların yoğun bulunduğu okul, kreş, yurt ve çocuk parkı gibi alanların güvenliği için katı sınırlamalar getirildi. Cinsel istismar, uyuşturucu ve kasten öldürme gibi ağır suçlardan mahkumiyeti olanların bu işletmelerde çalışması veya işletmeci olması yasaklandı. Bu birimlerde çalışanların her 6 ayda bir adli sicil belgesi sunması zorunlu hale getirildi; ihlal durumunda ruhsat iptali uygulanacak.

SOSYAL DESTEKLERDE YENİ MALİ ÇERÇEVE

İhtiyaç sahibi ailelere yönelik Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemelerinde tavan fiyat uygulamasına geçildi. Ödemeler, en yüksek devlet memuru aylığını aşamayacak. Destekler kural olarak 18 yaşına kadar, yükseköğrenime devam edenlerde ise 25 yaşına kadar sürecek. Ayrıca devlet koruması altında yetişen gençlerin kamuda istihdam yaş sınırı 30 olarak netleştirilirken, özel sektörde istihdam edilmeleri halinde sigorta primleri 5 yıl boyunca Hazine tarafından karşılanacak.

DARÜLACEZE’YE VERGİ MUAFİYETİ VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Bağış Teşviki: Darülaceze’ye yapılacak gıda, temizlik ve giyecek bağışları KDV ve Gelir Vergisi’nden muaf tutuldu.

Kamera Denetimi: Yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında kaliteyi artırmak amacıyla yazılım destekli kamera sistemleri kurulacak. Bu veriler adli süreç haricinde 2 yıl saklanıp silinecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN