Saat 18:57'ye dikkat! Telefondaki alarmı, camilerdeki anonsu duyunca panik olmayın: Hemen masanın altına çökün

Saat 18:57'ye dikkat! Telefondaki alarmı, camilerdeki anonsu duyunca panik olmayın: Hemen masanın altına çökün

845 kişinin ölümü ile sonuçlanan, 4948 kişinin ise yaralı olarak kurtulduğu 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü nedeniyle bu akşam saat 18.57'de ülke genelinde "çök-kapan-tutun" tatbikatı düzenlenecek. Peki "çök-kapan-tutun" tatbikatı nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin deprem meydana geliyor. Bu depremlerden sadece beşte biri hissediliyor, yaklaşık 100’ü hasara neden oluyor.

Türkiye tarihi boyunca ağır depremlerle karşılaşarak yüzbinlerce vatandaşını depremlerde kaybetti.

27 Aralık 1939'da 33 bin vatandaşın hayatını kaybettiği 7,9 büyüklüğündeki "Büyük Erzincan Depremi", 24 Kasım 1976 tarihinde 3 bin 840 vatandaşın hayatını kaybettiği 7,5 büyüklüğündeki "Çaldıran Depremi", 17 Ağustos 1999'da 17 bin 118 vatandaşın hayatını kaybettiği 7,4 büyüklüğündeki "Gölcük (Kocaeli) Depremi" ve 12 Kasım 1999 Cuma Günü Saat 18.57’de Düzce’de meydana gelerek 30 saniye süren ve 894 vatandaşın hayatını kaybettiği 2 bin 679 kişinin ise yaralandığı 7,2 büyüklüğündeki "Düzce Depremi" bu depremlerden bazıları ve belki de en acı olanlarıydı.

12 Kasım 1999 Düzce depreminden 21 yıl sonra bir değerlendirme

DÜZCE DEPREMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE "ÇÖK-KAPAN-TUTUN" TATBİKATI

894 vatandaşın hayatını kaybettiği 2 bin 679 kişinin ise yaralandığı 7,2 büyüklüğündeki "Düzce Depremi"nin yıl dönümü nedeniyle bu akşam saat 18.57'de ülke genelinde "çök-kapan-tutun" tatbikatı düzenlenecek.

12 Kasım Düzce depreminin 20'nci yılı

UKRAYNA'DAN DAHİ HİSSEDİLMİŞTİ

12 Kasım 1999 akşamında saat 18.57'de meydana gelen deprem pek çok ilin yanı sıra Ukrayna'dan dahi hissedilmişti.

DÜZCE, TÜRKİYE'NİN 81. İLİ OLMUŞTU

Depremin ardından derhal yıkılması gereken bina sayısı 3395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12939, iş yeri sayısı ise 2450 olarak belirlenmiş depremin ardından Bolu'ya bağlı Düzce ilçesi Türkiye'nin 81. ili olmuştu.

Türkiye'de gerçekleşen büyük depremler

TÜRKİYE GENELİNDE İLK

12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü nedeniyle bu akşam saat 18.57'de Türkiye genelinde ilk kez "çök-kapan-tutun" tatbikatı yapılacak. Vatandaşlara, SMS bildirim, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmelerde bulunulacak.

ÇÖK KAPAN TUTUN UYGULAMASI NEDİR?

Gerçekleşecek olan deprem tatbikatında çök kapan tutun uygulaması özetle kişilerin yapmasını gerektirenleri gösterir. Çevreden fırlatılan cisimler veya düşen sert yüksek tehlikeli durumlar ÇÖK güvenli yer bulunarak diz çökülür, KAPAN baş ve ense koruma altına alınır, TUTUN talimatı ise düşmemek için sabit bir yere dayanmak.

AFAD tarafından gelen uyarı üzerine çök kapan tutun teniklerinin anlatıldığı videoya ulaşmak adına https://www.youtube.com/watch?v=oZeI0X40EEY&feature=emb_title bu adrese giriş yapmak yeterli olur.

Deprem tatbikatı neden 18.57’de yapılacak? Tarihte bugün deprem mi oldu? Saat 18.57 tatbikat için neden önemli?

DEPREM TATBİKATI AŞAMALARI

1.ADIM ÇÖK: Deprem anında devrilebilecek olan eşyalardan zarar görmemek adına emniyet noktalarına diz çökerek baş ve ense korumaya alınır.

2.ADIM KAPAN: Kişi sırtını pencereye dönerek diz üstü çökülerek başınızı ve boynunuzu korumak adına saklanın.

3.ADIM TUTUN: Sarsıntı sona ermesi üzerine yatak ya da oturma grubu gibi ağır eşyalara tutunmak gerekir. Sarsıntı geçmesiyle beraber hızlı adımlarla fakat koşmadan binanın terk edilmesi gerekir.

HAY SİSTEMİ ÜZERİNDEN BİLGİLENDİRME MESAJLARI İLETİLECEK

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, tatbikat hazırlıkları hakkında bilgi vererek 2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında, 56 milyon kişiye afet farkındalık eğitimi verildiğini, 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında ise 94 bin tatbikatın yapıldığını anlattı.

Sezer ayrıca eğitim verilen insanların davranış kalıplarının değişmesini, deprem ve diğer afetlerle ilgili bilincin kazanılmasını ve bilgilerin yenilenmesini istediklerini belirtti.

Sezer, son bir haftada Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki öğrenci yurtlarında "deprem anı ve tahliye tatbikatı" yapıldığına işaret ederek, 12 Kasım'da yapılacak tatbikatın Türkiye genelinde ilk kez uygulanacağını söyledi.

Tatbikata ilişkin tüm duyuruların yapıldığını bildiren Sezer, Haber Alma ve Yayma Sistemi (HAY) üzerinden çarşamba günü 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonlarına gönderilen bilgilendirme mesajının iletilmeye devam edileceğini aktardı.

Yunus Sezer, 12 Kasım saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek "Hayati Uyarı Bildirimi" ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını kaydetti.

Sezer, herkesin, nerede bulunursa bulunsun tatbikata katılmalarını istediklerini vurguladı.

"ÇÖK-KAPAN-TUTUN" HAREKETİ UYGULANACAK

Sezer, tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Uzmanlarımız ve eğitimcilerimiz, tatbikattan elde edilen verilerle 'ne eksiklerimiz var, uygulamada nelerle karşılaşıyoruz' bunların da analizini yapacak. Ona göre yol haritamızı takviye ederek, güçlendirerek devam edeceğiz ama gelinen noktada şuna çok seviniyoruz. Bütün ülkede afet farkındalığı oluşturmayı hedefliyorduk, buna adım adım ilerliyoruz."

çök kapan tutun uygulaması

"KORKU VE PANİK OLMASIN DİYE SİREN SİSTEMİNİ KULLANMAYACAĞIZ"

HAY sisteminden verilecek anonsların cami ve belediye hoparlörlerinden de yayınlanacağına işaret eden Sezer, "Korku ve panik olmasın diye siren sistemini kullanmayacağız. SMS bildirim, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, TRT'ye ait televizyon ve radyo kanallarından otomatik olarak, diğer radyo ve televizyonlarda ise bilgilendirmelerle vatandaşlarımıza ulaşmış olacağız." dedi.

Deprem tatbikatı neden 18.57’de yapılıyor? 12 Kasım 18.57'de ne oldu?

"AFAD TATBİKAT BİLGİLENDİRMESİDİR…"

Ülke genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden duyurulacak anonsta, "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök-kapan-tutun tatbikatı yapılmaktadır." ifadesi kullanılacak.

Tatbikat kapsamında, mesajın duyulması halinde güvenli görülen bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında ya da altında çökülecek. Sırt, pencerelere dönük şekilde kapanılacak, baş ve boyun, düşme ihtimali olan cisimlerden korunacak. Sarsıntı sona erene kadar, yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunup beklenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN