Salgın kararlarına Cumhuriyet Savcısı'ndan 'hukuksuzluk' tepkisi: Soruşturma başlatıyorum

Şanlıurfa Viranşehir Cumhuriyet Savıcısı Akbulut, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen uygulamaları eleştirdiği bir video paylaştı. YouTube üzerinden yayınladığı videosunda alınan tedbirlerin hukuksuz olduğunu söyleyen Akbulut, tedbir kararlarının valilikler tarafından alınmasına da tepki göstererek "Vali bize aklımızın almayacağı şeyler de emredebilir" dedi. Ayrıca Akbulut salgın tedbirleri hakkında soruşturma başlattığını da açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan kararlara tepki gösteren Şanlıurfa Viranşehir Cumhuriyet Savıcısı Eyüp Akbulut, YouTube kanalından bir video yayınladı. Savcı Akbulut yayınladığı videoda salgın tedbirlerinin il hıfzıssıhha kurulları tarafından alınmasına, uygulamalar dolayısıyla verilen para cezalarına, aşı uygulamasında imzalatılan onay metnine ve siyasetçilerin, vatandaşlar kısıtlamaya dahilken kendilerinin 'kamu görevi dışında' evlere ziyarete gitmesine dair eleştirilerini dile getirdi.

Akbulut; salgın tedbirleri, maske zorunluluğu ve aşı uygulaması hakkında resen soruşturma başlattığını açıkladı.

T24'te yer alan habere göre, Akbulut aşı ikna ekipleri tarafından vatandaşlara imzalatılan onay belgesinin de hukuka aykırı olduğunu belirterek "Bu metinler hukuken çöp. Çünkü pek çok insanın tereddütleri varken ve bu tereddütler yetkililer tarafından giderilmezken ortada soruşturma açılmasını gerektirir pek çok iddia varken aydınlatılmış rızadan bahsedilemez" dedi.

'VALİ AKLIMIZIN ALMAYACAĞI ŞEYLER DE EMREDEBİLİR'

Açıklamasında  il hıfzıssıhha kurulları tarafından alınan kararlara da değinen Akbulut, "Bir kanunda 'vali gereken tedbirleri alır' denmesi bu kısıtlamalar için hiçbir şey ifade etmez. Yoksa vali bize aklımızın almayacağı şeyler de emredebilir" ifadelerini kullandı.

Kabahatler kanunun 32. Maddesi'nin istismar edildiğini söyleyen savcı Akbulut, alınan kararların kanuni dayanaklarının yetersiz olduğunu ifade ederek "En son hıfzıssıhha kanunun uyarınca idari yaptırım kararları verilmesi kararlaştırılmış gibi görünüyor fakat kanun açılıp okunduğunda bu kanunda hem tedbirlerin, ki bu tedbirler arasında hukuka aykırı olduğunu zikrettiklerim yoktur,  hem hastalıkların, ki bu hastalıklar arasında Kovid-19 yoktu hem de tedbirlerin uygulanabileceği kişilerin sınırlandırıldığı görülür. İnsanlar ancak hasta olduğunda ya da hastalık şüphesi bulunduğunda bu tedbirler uygulanır" dedi. 

'AŞIYLA İLGİLİ İMZALATILAN BELGE HUKUKA AYKIRI'

Aşılar konusunda da soruşturma açtığını ifade eden Akbulut, aşı ikna ekipleri tarafından vatandaşlara imzalatılan onay belgesinin de hukuka aykırı olduğunu belirterek "Bu metinler hukuken çöp. Çünkü pek çok insanın tereddütleri varken ve bu tereddütler yetkililer tarafından giderilmezken ortada soruşturma açılmasını gerektirir pek çok iddia varken aydınlatılmış rızadan bahsedilemez. Kaldı ki bu zaten uygulama da doğru şekilde tatbik edilen bir şey değil" diye konuştu. 

'SULH CEZA HAKİMLERİNİN İDARİ PARA CEZALARINI İPTAL EDECEĞİ BİLİNİYOR'

"Yargıda da çok büyük tuhaflıklar oluyor. Kabul edilebilir şeyler değil" diyerek maske takma zorunluluğu nedeniyle yazılan cezalara da değinen savcı Akbulut, Bolu'da maske cezasına itiraz eden bir vatandaşın dava dosyasının ayrıntılarına değinerek "17 sayfalık bir karar bir hakim 7 sayfalık muhalefet şerhi yazdı. Muhalefet şerhi yazan hakim interdisipliner bir şekilde çalışarak farklı ülkelerdeki uygulamaları da anlatarak 'Bu en fazla müeddiyesiz bir idari işlemdir' dedi.

Fakat tuhaf olan bir şey var biz uygulamacılar her türlü Yargıtay kararına ulaşabiliriz normalde ama aradan aylar geçmesine rağmen bu karar hala UYAP'a yüklenmedi. Çünkü pekala biliniyor ki bu kararı gören sulh ceza hakimleri bu hukuksuz uygulamalar dolayısıyla verilen idari para cezaları patır patır iptal edilecektir" dedi.

'ZİYARETİNE GİTTİĞİNİZ İNSANLAR KISITLAMADAN MUAF MI?'

Açıklamasında AK Parti'nin kongrelerine, kalabalık cenaze törenlerini ve sokağa çıkma yasağı sırasında evlere ziyarete giderek maskesiz fotoğraf veren siyasetçilere değinen Akbulut, "Evinize aldığınız veya ziyarete gittiğiniz insanlar kısıtlamadan muaf kişiler mi? Yahut size bu muafiyet sırf canınız istedi diye kamu görevi ile alakalı olmayan faaliyetlere katılasınız diye mi verildi?" diye sordu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN