Samsun'da çalınan 16 milyar olayında bankanın kayıp parasını sigorta mı karşılayacak?

Samsun'da çalınan 16 milyar olayında bankanın kayıp parasını sigorta mı karşılayacak?

Samsun'da Recep ve Emre Gezek kardeşlerin bir bankanın mobil uygulamasını kullanarak hesaplarına aktardıkları 16 milyar TL olayında kaybolanın paranın nasıl tazmin edileceği merak konusu oldu. Soruşturmada olayın tesadüf değil organize bir suç olma ihtimali üzerinde durulurken 701 bin 374 lira zarara uğrayan bankanın kaybolan parayı sigortadan tazmin edebileceği ifade edildi. Bu tarz riskler için bankaların 100 milyon dolara kadar sigorta yaptırdıkları öğrenildi.

Samsun'da Emre ve Recep Gezek isimli iki kardeşin bir bankanın yatırım hesabından kendi hesaplarına 16 milyar TL aktardığının ortaya çıkması 'tarihin en büyük vurgunu' olarak kayıtlara geçti. Polisin çevirme yapmasıyla ortaya çıkan vurgunla ilgili gözaltına alınan kardeşler parayı hesaplarına nasıl geçirdiklerini tek tek anlattı. Adli kontrol kararıyla serbest kalan Gezek kardeşlerin ardından Kocaeli İzmit’ten Mustafa Tarakçı isimli bir şahsın da aynı yöntemle hesabına para aktardığı tespit edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında olayın tüm detayları araştırılırken bankanın transfer edilen paradan harcanan miktarın 700 bin liranın üzerinde olduğu anlaşıldı. Parayı hesaplarına aktardıktan sonra 100 bin liralık cep telefonu alan ve eş dost akrabaya haber salıp borçlarını ödeyen iki kardeşin neden olduğu maddi kaybın banka tarafından nasıl tahsil edileceği merak konusu oldu.

BANKALAR SİGORTA YAPTIRIYOR

Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Noyan Doğan, söz konusu zararın sigorta tarafından karşılanabileceğini ifade etti. Bankaların bu tarz durumlar için yurt dışından ‘bankers blanket bond’ adı verilen bir sigorta yaptırdığını söyleyen Doğan, sigortanın karşıladığı üst limitin en fazla 100 milyon dolar olduğunu ifade etti.

EKSPER GELİP İNCELEME YAPACAK

Kaybolan paranın bu tutarın üzerinde olması ya da poliçede belirtilen tutarı aşması durumunda bankanın ve finans sisteminin ciddi bir zarara uğrayacağını vurgulayan Doğan, "Rakam büyük olsaydı, sigorta karşılardı. Banka, 16 milyar liranın çoğunu kurtardı, geri sadece 250-300 bin liralık bir kayıp oluştu. Sigortanın içeriğine göre -ki, bankers blanket bond sigorta poliçeleri çok özel poliçelerdir, gizlilik üzerine yapılır ve poliçede birçok şart bulunur- banka sigortadan bu parayı alabilir. Ancak şunu da belirtmekte fayda var, bu poliçelerde genelde bir muafiyet tutarı vardır. Yeni, belirli bir miktara kadar kaybı banka kendi kasasından karşılar, bu miktarın üzerinde olan tutarı sigortadan alır. Söylenenlere göre de 250-300 bin liralık kayıp, muafiyet kapsamına giriyor. Dolayısıyla sigortadan karşılanmama ihtimali yüksek. Bu nasıl belli olacak? Finansal risk sigortası yurtdışındaki sigorta şirketleri tarafından yapıldığından, yaşanan bu gibi olaylarda, yine yurtdışından uzman eksperler gelir ve olayda bankanın hatası var mı yok mu diye detaylı inceler. İnceleme sonucuna göre de sigorta tazminatı öder." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN