Sandık kapandı kapılar açıldı

Sandık kapandı kapılar açıldı

Seçimden sonra beklenen normalleşmenin ilk işareti dış politikada... Başkentler arasındaki sert dil yerini ‘yeni sayfa’ sürecine bırakıyor. Erdoğan ile ABD Başkanı’nın görüşmesinde işbirliğini ilerletme mesajları verildi. Kahire’yle karşılıklı büyükelçi atama yönünde ortak tutum dile getirildi. Atina’yla da buzlar erimeye başladı. Ege’de her yıl suları köpürten tatbikatların yerine eğitim yapılacak.

OVAL OFİSLE TELEFON ZİRVESİNDE İKİ GÜNDEM F-16 VE İSVEÇ

Türkiye sandık atmosferine girdiğinden bu yana dış politikada hakim olan sert söylemler rafa kalkıyor. Diplomasi dairesi mesaiye başlıyor. ABD Başkanı Biden, seçim sonuçları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla tebrik etti. Kritik temasta iki ana gündem maddesi F-16’lar ve İsveç’in NATO’ya üyeliği oldu. İletişim Başkanlığı görüşmede iki liderin tüm konularda işbirliğini ilerletme konusunda mutabık kaldığını kaydetti.

MISIR’LA 10 YIL SONRA ‘BÜYÜKELÇİ ATAYALIM’ MUTABAKATI

Bir başka dikkat çeken temas Kahire’yle kuruldu. Sert söylemlerle hedefe konulan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Erdoğan’ı tebrik etti. Mısır Devlet Başkanlığı’nın açıklamasında, iki liderin karşılıklı olarak büyükelçi atanması için karar verdiği ifade edildi. Seçimden önce Yunanistan’la “Bir gece ansızın geliriz” çıkışlarıyla yükseltilen tansiyon da düşme eğilimine girdi. Türkiye ve Yunanistan, Ege’de tatbikat yerine eğitim yapma kararı aldı.

3105krt01a-tum.jpg

SEÇİMDEN SONRA BUZLAR ERİYOR

Seçim sürecine girildiği günden bu yana dış politikada sert söylemlerde bulunan Türkiye, bu tavrını rafa kaldırıyor. ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla tebrik etti. Kritik temasta iki ana gündem maddesi F-16’lar ve İsveç’in NATO’ya üyeliği oldu. İki liderin tüm konularda işbirliğini ilerletme konusunda mutabık kaldığını kaydetti. Sert söylemlerle hedefe konulan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Erdoğan’ı tebrik etti. Mısır Devlet Başkanlığı’nın açıklamasında, iki liderin karşılıklı olarak büyükelçi atanması için karar verdiği ifade edildi.

Türkiye 14 Mayıs süreci ile başlayan ve 28 Mayıs’la tamamlanan sandık atmosferine girdiğinden bu yana dış politikada hakim olan sert söylemler rafa kalkıyor. Yeni Dışişleri Bakanı belirlenmemiş olsa da diplomasi dairesi mesaiye başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisini tebrik için telefonla aradığı ve bir görüşme gerçekleştirdikleri bildirildi. Delaware’e giderken Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden “Ben Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. O hala F-16’lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedim. Yani tekrar birbirimizle iletişime geçeceğiz” dedi.

İKİNCİ TEMAS HAFTAYA

Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği konusunda harekete geçip geçmeyeceği konusunda bir beklentisi olup olmadığına dair bir soruya ise Biden “Bu konuyu gündeme getirdim. Gelecek hafta bunu daha detaylıca konuşacağız” diye konuştu. Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki F-16’lar ve 80 modernizasyon kiti almak istediğini açıkladı. Fakat Ankara’nın NATO’nun genişlemesi konusunda itirazlarından, Suriye’deki gelişmelerden ve diğer insan hakları konularından dolayı ABD Senatosu’nda bu talep karşılık bulmadı. Türkiye’nin talebi ve ABD’nin bu konudaki isteksizliği sürerken, Reuters’a konuşan bir kaynak, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelerde Washington’ın, “Ankara İsveç’e yeşil ışık yakmazsa, Senato’nun F-16 satışını onaylaması zor olur” dediğini bildirdi.

SİSİ’DEN TEBRİK TELEFONU

Mısır lideri Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim dolayısıyla tebrik etti. Liderler, iki ülke arasında karşılıklı olarak ivedilikle büyükelçi atanmasına karar verdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, iki liderin ülkeler arasındaki ilişkileri ve işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldığını ve ivedilikle karşılıklı olarak büyükelçi atamaya karar verdikleri belirtildi.İki lider 20 Kasım’da, 2022 Dünya Kupası vesilesiyle Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine Katar’a gitmişti. Başkent Doha’da Al Bayt Stadı’ndaki resepsiyonda liderlerle bir araya gelen Erdoğan, Sisi’yle de el sıkışıp ayak üstü sohbet etmişti. Bu gelişmeden sonra iki taraftan da “karşılıklı büyükelçilerin atanması” da dahil olmak üzere ilişkilerin geliştirileceği yönünde mesajlar gelmişti.

ATİNA VE ANKARA'DAN EGE'DE ORTAK EĞİTİM

Türkiye’nin Kahramanmaraş kentinde meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından Ankara-Atina hattında ilişkiler normalleşme sürecine girmişti. İlişkilerin pozitif gündemle geliştirilmesine yönelik karşılıklı birer adım daha atıldı. Yunanistan, her sene gerçekleştirdiği Kataigis Tatbikatı’nın yerine küçük çaplı bir eğitim yaparken, TSK da Denizkurdu Tatbikatı’nın yerine taktik eğitimler gerçekleştireceğini duyurdu. Daha önce, tatbikata tüm deniz unsurları ve binlerce personel katılıyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, turizm sezonu boyunca iki ülke arasında gerçekleştirilen tatbikatların durdurulması konusunda bir centilmenlik anlaşmasının uygulanmasını ve hatta sürenin uzatılmasını talep etmişti. Son karşılıklı adımlar, bu yönde ilerleme sağlandığını gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN