'Teşkilat' dizisinden kötü haber! Final yapmadan yayından kaldırılma riskiyle karşı karşıya

'Teşkilat' dizisinden kötü haber! Final yapmadan yayından kaldırılma riskiyle karşı karşıya

2020 yılında seyirciyle buluşan ve gelecek sezon da devam etmesi planlanan 'Teşkilat' dizisi, final yapmadan yayından kaldırılma tehlikesi yaşıyor. Dizinin marka hakkının kendisine ait olduğunu ve senaryosunun çalındığını ileri süren şahıs ile TRT, mahkemelik oldu. İşte detaylar...

TRT'de 3 sezondur ekranlara gelen 'Teşkilat' adlı dizi davalık oldu. Yusuf Kurtoğlu müstear adıyla bilinen yapımcı ve senarist Kazım Karabekir Kurtoğlu, diziyi yayınlayan TRT ile dizi yapımcısı olarak görünen TİMS B Stüdyo şirketi aleyhine 'haksız rekabet ve marka haklarının ihlali' iddiasıyla dava açtı.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Ankara 4. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın dilekçesinde, Kurtoğlu'nun senaristliğini, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği dizinin ilk fragmanının 2020 Şubat ayında kendisine ait And Film adlı Youtube kanalında yayınlandığı, dizinin ilk bölümünün sadece kendi platformunda bir günde 100 bin, toplamda da 500 binden fazla izlendiği, 2. bölümünün ise 17 binden fazla seyredildiği belirtildi. Dava dilekçesinde, Kurtoğlu'nun 2021 Mart ayında Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TPMK) başvurarak, 'Teşkilat' markasını kendi adına tescil ettirdiği, Youtube'daki izlenme ile dizi sektöründe izlenme rekoru kırdığı ve bu süreçte dizinin tanınırlığının her gün artarak reklam ve iş ortaklığı teklifleri geldiği anlatıldı.

"İHTARNAMEYE RAĞMEN YAYINLAMAYA DEVAM ETTİLER"

Daha sonra TİMS B Stüdyo'nun Teşkilat ismini kullanarak aynı konulu bir dizinin yapımına başladığı ve çekilen dizinin ilk bölümünün 2021 Mart ayında TRT'de yayımlandığı ifade edilen dilekçede, "Teşkilat isminin dizi sektöründe ilk kez Kurtoğlu tarafından kullanıldığı, Kurtoğlu'nun Teşkilat dizisi üzerinde tüm mali kullanım, fikri mülkiyet ve marka hakkına sahip olduğu, davalıların eser adını ve markasını hiçbir bedel ödemeksizin ve izin almaksızın kendi yayınladığı eserin adı olarak kullandığı ve iltibasa yer vererek haksız kazanç elde ettiği, marka haklarına, fikri mülkiyet haklarına ve mali haklarına tecavüz ederek Kurtoğlu’nu maddi ve manevi zarara uğrattığı" ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde bu durumun serbest rekabet ilkelerine aykırı, haksız, zarar verici ve hukuken yasaklanmış bir durum olduğu belirtilerek, Kurtoğlu'nun marka hakkına tecavüzün sonlandırılması için ihtarname çektiği buna karşın dizinin aynı isimle yayınlanmaya devam ettiği vurgulandı.

"KAYBI MİLYONLARI BULDU"

Dizinin ulusal kanalda yayınlanması nedeniyle ihlal boyutunun her geçen gün arttığı kaydedilen dilekçede, davalıların bugüne kadar reyting, Youtube, reklam, sponsorluk geliri, yayın ücreti, yurt dışı satış ve online ağlara satış geliri elde ettikleri ve elde etmeye de devam ettikleri ifade edildi. Dilekçede, "Davalıların faaliyetleri sebebiyle Kurtoğlu'nun Youtube'daki izlenme sayısı ve reklam gelirlerinde düşüş olduğu ve kar kaybı yaşandığı; dizinin ilk bölümünün 500 binden fazla izlenmiş olmasına rağmen ikinci bölümün yalnızca 195 bin kez kez izlendiği ve kaybının milyonları bulduğu" belirtildi.

TRT HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEYE ÇALIŞMAKLA SUÇLADI

Davaya cevap veren TRT ve TİMS B Stüdyo ise davanın reddini talep etti. TRT'nin cevap dilekçesinde marka hakkı ihlalinin söz konusu olmadığı öne sürülürken, TİMS B Stüdyo ile yapılan sözleşmeye göre yapımdan kaynaklanan hukuki, cezai ve mali sorumluluğun tamamının TİMS B Stüdyo'ya ait olduğu belirtildi. Dilekçede ayrıca, Kurtoğlu dizinin yayın gelirine haksız biçimde ortak olmaya çalışmakla itham edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU NE DEDİ?

Dava kapsamında mahkeme, haksız rekabet ve marka hakkının ihlali iddiasının araştırılması amacıyla dosyayı bilirkişiye verdi. İncelemesini yapan bilirkişiler de hazırladıkları raporda, TİMS B Stüdyo yapımcılığındaki dizinin yayınlanmasının haksız rekabet oluşturabileceği ve Kurtoğlu'nun marka tescilinden doğan haklarının ihlali niteliğinde olduğuna yönelik görüş bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN