Santorini alarm veriyor! Deprem fırtınası tsunami korkusunu tetikledi! Kandilli'den kritik rapor

Santorini alarm veriyor! Deprem fırtınası tsunami korkusunu tetikledi! Kandilli'den kritik rapor

Ege Denizi'ndeki Santorini Adası ve çevresinde yaşanan deprem aktivitesindeki artış, bölgedeki tsunami riskini yeniden gündeme getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin hazırladığı kritik rapor, bölgenin jeolojik yapısı ve olası tehlikelere dikkat çekiyor.

BURAK AKDOĞAN

Kandilli Rasathanesi (KRDAE-BDTİM), 31 Ocak 2025'te başlayan ve halen devam eden sismik hareketliliği yakından takip ediyor. 04 Şubat 2025 itibarıyla, büyüklükleri 1.3 ile 5.1 arasında değişen yaklaşık 650 deprem kaydedildi. Depremlerin 70 tanesinin büyüklüğü M≥ 4.0 üzerinde olup, odak derinlikleri çoğunlukla 10 km altında sığ odaklıdır.

SANTORİNİ'DE DEPREM FIRTINASI: OLASI TEHLİKELER NELER?

Tsunami Riski: Ege Denizi'ndeki sismik aktivite, özellikle deniz tabanında meydana gelen depremler nedeniyle tsunami oluşumu açısından önemli riskler taşıyor.

Volkanik Aktivite: Bölgedeki aktif volkanik yapı, denizaltı heyelanlarını tetikleyerek tsunami oluşumunu hızlandırabilir.

Santorini-Amorgos Fay Hattı: Bu fay hattı, büyük yıkıcı depremlere neden olabilecek potansiyele sahip.

Kolumbo Denizaltı Volkanı: Santorini'nin yakınında bulunan bu aktif denizaltı volkanı, yeni patlamalar için risk taşıyor.

yeni-proje-2025-02-04t135411-868.jpg

KANDİLLİ'DEN UYARI: BÖLGE SÜREKLİ GÖZLEMLENMELİ!

Kandilli Rasathanesi, gelecekte hem sismik hem de volkanik olayların gerçekleşme olasılığı yüksek olduğundan, Santorini ve çevresinin çok disiplinli bir izleme sistemi ile sürekli gözlemlenmesi gerektiğini vurguluyor.

EGE'DE TSUNAMİ GEÇMİŞİ UNUTULMAMALI!

Raporda, Ege Denizi'nde geçmişte yaşanan tsunamilere de dikkat çekiliyor:

MÖ 16. yüzyılda Santorini volkanının patlaması, büyük bir tsunamiye neden olmuş ve dalgalar tüm Doğu Akdeniz'i etkilemişti.

1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depremi, birçok adada ciddi maddi hasara yol açan bir tsunami oluşturmuştu.

TSUNAMİ ERKEN UYARI SİSTEMİ DEVREDE

KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), Tsunami Servis Sağlayıcı ve Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak görev yapıyor. Karadeniz, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'i kapsayan sorumluluk alanında meydana gelen depremleri ve deniz seviyesi değişimlerini 7/24 izleyerek ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli uyarıları yapıyor.

yeni-proje-2025-02-04t135520-465.jpg

TEDBİR ALMAK HAYAT KURTARIR

Santorini ve çevresindeki sismik aktivite ve deniz seviyesi değişiklikleri sürekli olarak izlenirken, bölgede meydana gelebilecek deprem, heyelan vb. kaynaklarla tetiklenebilecek tsunamiye karşı gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN