Satanın elinde tozu bile kalmıyor! Ne zeytin ne de pamuk: Amerika, Almanya ve Fransa’ya satış rekoru kırıldı

Satanın elinde tozu bile kalmıyor! Ne zeytin ne de pamuk: Amerika, Almanya ve Fransa’ya satış rekoru kırıldı

Bu ürün öyle bir ürün ki satanın elinde tozu bile kalmıyor. Ne zeytin ne de pamuk. Bu yıl Amerika’ya ihracat %42 artarak 50 milyon dolara yükseldi. İşte, Türkiye’nin önemli ihracat kaynaklarından olan o ürün…

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da kuru incir ihracatı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Öyle ki son 5 yılın raporlarına bakıldığında geliştirilen projeler ile ABD’ye kuru incir ihracatının son 1 yılda %42 artış göstererek 50 milyon dolara çıktığı dikkat çekiyor…

AMERİKA, FRANSA VE ALMANYA KAPIŞ KAPIŞ ALIYOR

Aydın’ın meşhur incirinin namı dünyayı ulaşmış durumda. Son 30 yılda 30 bin tonluk kuru incir üretimi 90 bin tona çıkarken, Ege Bölgesi’ndeki kuru meyve ihracatında, çekirdeksiz üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı da toplam ihracatın %94’ünü oluşturmaya başladı.

kuru-incir-1.jpg

Cennet meyvesi olarak bilinen kuru incirin ihracatı ise %22’lik artış ile 203 milyon dolardan 251 milyon dolara çıktı. Bu kapsamda 5 yıldır ABD pazarında devam eden “TURQUALITY” projesiyle ABD’ye yapılan kuru incir ihracatıysa son 1 yılda %42’lik artış ile 35 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkarak zirvedeki yerini korudu. Kuru incir ihracatında güçlü pazarlar arasında yer alan Fransa’ya 29 milyon dolarlık, Almanya’ya da 28 milyon dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN