Scooter kullananlara kötü haber: Sigorta şirketleri peşine düşüyor

Scooter kullananlara kötü haber: Sigorta şirketleri peşine düşüyor

Kent trafiğinin artık bir parçası haline gelen scooter kullanımı konusunda düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Ancak, scooterların karıştığı kazalarda oluşan zarar durumunda sigorta şirketleri tazminat talep edebiliyor. Konuya dair ise henüz bir düzenleme bulunmuyor.

Elektrikli scooterların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Başta büyükşehirler olmak üzere hem kiralama şirketleri çoğalıyor hem de satın alarak kullanım artıyor. Kent trafiğinin yeni parçası bu araçlara yönelik henüz netleşmiş bir kurallar bulunmuyor. Genellikle trafikte ne şekilde yer alacağı tartışılan araçların karıştığı kazalarla ilgili sigorta şirketleri mevzuaattan doğan haklarını kullanmaya başladı. Öyleki kazaya karışıp hastanede yatan scooter kullanıcısı hasar tazmini talebiyle karşılaşabiliyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın köşesine taşıdığı konu, scooter sürücüleri ve kiralama yapan şirketleri yakından ilgilendiriyor.

Scooterların kullanımının yaygınlaştıkça karıştığı kazaların sayısının da arttığına dikkat çeken Doğan, "Evet, scooter kullanımına yönelik düzenlemeler yapıldı yapılmasına da iş trafik kazasına gelince ortada ciddi bir belirsizlik var" diyerek sigorta sistemindeki boşluğun yarattığı yeni durumu şu örnek üzerinden anlattı:

"Bir tanesini anlatayım. Geçenlerde gündeme de geldi hatta tepki de çekti. Kişiler üzerinde detaylı durmayacağım, sadece olayı anlatacağım. İstanbul’da, sokak içerisinde elektrikli scooterla ile dolaşan bir vatandaşa karşı yönden gelen bir araç çarpıyor. Scooter kullanıcısı ciddi yaralanıyor, bir süre yoğun bakımda kalıyor, aylarca tedavi görüyor. Bu esnada da çarpan aracın sigorta şirketinden scooter sürücüsüne çarpışma sonrası araçta oluşan maddi hasarın ödenmesine yönelik talep geliyor. Sigorta şirketinin talebi yanlış mı? Değil, yasalar bu hakkı tanıyor. Sigorta şirketinin scooter sürücüsünden karşı tarafa verdiği zararı talep etme hakkı var. Bu olay münferit mi? Değil, bu şekilde sigorta şirketlerinin scooter sürücülerinden tazminat talep ettiği birçok kaza olayı var."

'SİGORTA BOYUTU ATLANDI YA DA UNUTULDU'

Scooterların kullanımına dair düzenlemelerde sigorta konusunun yer almadığını belirten Doğan, "Görünen o ki, bundan sonra da bu ve benzeri kazalar artmaya devam edecek ve scooter sürücülerinin hem üçüncü kişilerle hem de sigorta şirketleri ile başı çok derde girecek. Neden? Çünkü scooterlara yönelik tüm bu düzenlemeler yapılırken maalesef işin sigorta boyutu ya atlandı ya da unutuldu. Atlandığı için de bugün scooterların karıştığı veya neden olduğu trafik kazalarında hem sürücüyü hem de üçüncü kişileri koruyan bir sigorta sistemi yok ama diğer araçların trafik ve kasko sigortası var.

Tabi durum bu kadar da vahim değil. Scooter kiralaması yapan kurumsal şirketler bu tür kazalara karşı sorumluluk sigortası yaptırıyor. Keza Ankara Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla scooter işleticilerine, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı, kullanıcılara ferdi kaza ve 3. şahıs kaza sigortası yaptırılmasını zorunlu kıldı. Bu zorunlulukta sadece scooter işleticisi şirketler için geçerli. Bireysel scooter kullanıcıları içinse hiçbir sigorta zorunluluğu yok" ifadelerini kullandı.

'DAHA FAZLA ARTMADAN DÜZENLEME YAPILMALI'

Doğan, oluşabilecek tehlikelere ilişkin de şu uyarılarda bulundu:

"Hazır yeri gelmişken, scooter kullanıcılarının olası kazalarda neyle karşılaşacaklarını madde madde anlatayım.

Scooter sürücüsü iseniz trafikte birinin ölümüne ya da sakat kalmasına neden olursanız ve kusurluysanız ciddi vefat tazminatı veya da sakatlık tazminatı ile karşı karşıya kalırsınız. Çünkü sigorta yok.

Trafikte bir araca maddi zarar verirseniz ve kusurluysanız, o aracın kasko sigortası araçtaki hasarı karşılar, sonra da dönüp scooter sürücüsünden hukuk yoluyla talep eder.

Kazada bir araç, scootera çarpar ve sürücünün ölümüne veya sakat kalmasına neden olursa aracın trafik sigortası sürücünün yakınlarına vefat tazminatı, sakatlık durumunda da sürücüye sakatlık tazminatı öder.

Diyeceğim o ki, scooter kazaları ve mağduriyetler daha fazla artamadan bu işin sigorta boyutunda düzenleme yapılıp, bir koruma sistemi getirilmeli."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN