Seçim 'altın' değerinde

Seçim 'altın' değerinde

Ekonomide bozulan dengeler yoksul seçmeni siyasetçinin avına çevirdi. Nevşehir’de çuvalla patates dağıtıldı, İstanbul’da ‘kadınlara her ay yarım gram altın’ vaadi verildi. İcraat ve projeler yerine altınla, patatesle oy toplama çabaları tepki çekti. ‘Cebi boşalan seçmenin zafiyetinden yararlanmayı amaçlayan hamleler demokrasiye gölge düşürüyor’ yorumları yapıldı.

Türkiye yerel seçime yürürken demokratik yarışı zedeleyen gelişmeler de yaşanıyor. Ankara’da yürüyen merdivenlerin sabote edilmesinin ardından İstanbul’da bozuk otobüs kumpası deşifre oldu. Sahte pankartlar eleştiri konusu oldu. Son olarak iki ilde yaşanan gelişmeler tartışmalara boyut kattı. Nevşehir’de dar gelirli vatandaşların bulunduğu semtte kamyonlarla getirilen patates ve gıda kolilerinin dağıtıldığı iddiası ortaya atıldı. Görüntüler paylaşıldı.

‘SİZ İSMİNİZİ YAZDIRIN PARAYI DAHA SONRA VERECEĞİZ’

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde de Belediyesi Başkan Adayı Şeyma Dövücü kadınlara ‘her ay yarım gram altın’ vaadinde bulundu. Seçime 48 saat kala ise ilçeden yeni görüntüler yansıdı. Vatandaşlara 2 bin liralık alışveriş kartı dağıtılacağı iddiası sonrası bir çadırın önünde toplanan kişilerin ismini alan yetkililerin “Daha sonra vereceğiz” dediği ileri sürüldü. Sosyal medyada ‘Bu paralar hangi bütçeyle hangi gerekçeyle dağıtılıyor’ tepkileri dile getirildi.

3003krt01a-tum.jpg

Belediye başkanlarını belirleyecek sandığın kurulmasına saatler kala, adayların yaptıkları, verdikleri vaatler ve yerine getirmedikleri vaatler havada uçtu. Kimi oy için altın vaadinde bulundu, kimi patatesin en çok yetiştirildiği Nevşehir’de patates dağıttı. Kimi de rakibi adına başkaları tarafından şantaja uğradığını söyledi. Yaşananlar bir yandan sandığa gölge düşürürken bir yandan da tepki çekti. Sosyal medyadan “Önce açlığa mahkum et sonra para dağıt, altın dağıt” paylaşımları yapıldı.

İYİ PARTİ ADAYI: ŞANTAJA UĞRUYORUM

Ordu ile ilgili bazı anketlerde, mevcut belediye başkanı ve AK Parti adayı Hilmi Güler’in önünde olduğu belirtilen İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye başkan adayı Enver Yılmaz, miting kürsüsünde tehdit edildiğini ve şantaja uğradığını açıkladı. Yılmaz, şantaj yaptığını öne sürdüğü yerel Kanal 52’nin sahibi İsa Akçay’ın mesajını kürsüden okudu. Kanal 52 televizyonunun 24 saat boyunca aleyhinde yayın yaptığını ve olumlu haberler için para istediğini söyleyen Yılmaz, suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Akçay’ın kendisine üç ayrı ‘teklif’ sunduğunu ileri süren Yılmaz, Akçay tarafından kendisine gönderildiğini öne sürdüğü mesajı okudu: “Üç teklif sunuyorum Enver Yılmaz sana… Sadece haber için 10 milyon. Enver başkan, her şey dahil 20 milyon 100 bin lira, bütün ilçelerle birlikte 25 milyon lira vereceksin bana. Fakat bugün dönüş yapmasanız Hilmi Güler’in yarından itibaren askeriyim.”

AK PARTİ ADAYI: EV KADINLARINA ALTIN

Cumhur İttifakı ve AK Parti’nin Sancaktepe Belediye Başkan adayı Şeyda Döğücü ise her ay ev kadınlarına yarım gram altın dağıtma vaadinde bulundu. Döğücü “Altın Sırdaş Kart” ile her ay ev kadınlarına yarım gram altın verileceğini açıkladı. Ancak yaklaşık 500 bin nüfusa sahip olan Sancaktepe’de en az 50 bin ev kadının yaşadığı belirtilirken, belediyenin ev kadınlarına her ay yarım gram altın dağıtmasının maliyeti 56 milyon 250 bin TL olarak hesaplandı. Bu rakam, yıllık hesaba vurulduğunda 675 milyon TL’yi buluyor. Sancaktepe Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesi ise 4 milyar 446 milyon TL olarak belirlendi. Buna göre her ay 50 bin kadına yarım gram altın dağıtılması durumunda toplam bütçenin en az 6’da 1’i bu vaat için harcanmış olacak.

EMEKLİLERE 2 BİN LİRA EMEKLİ KARTI

Altından sonra Döğüncü seçime saatler kala bir hamlede daha bulundu. AK Parti Sancaktepe Adayı Şeyma Dövücü ‘Emekli Kart’ adı altında 2 bin liralık alışveriş kartı vermek için vatandaşları bir çadırın önünde topladı. Sokakta isim almak için kurulan çadırın önünde onlarca vatandaş kuyruk oluşturdu, zaman zaman izdiham tehlikesi yaşandı. Ancak Belediye çalışanları vaat edilen parayı vermek yerine “Sonra vereceğiz” deyip isim aldıklarını belirtti ve vatandaşları evlerine yolladı. Döğücü’nün davranışı sosyal medyada gündem oldu. “Hem aç ve yoksul bırak… Hem de açlığı ve yoksulluğu oy için istismar et” yorumları yapıldı.

PATATES DİYARINDA PATATES DAĞITTI

Patatesin en çok yetiştirildiği 4 ilden biri olan Nevşehir’de AK Parti adayları belediye personeli aracılığıyla oy için patates dağıttı. İddiaya göre AK Parti önlüğü giyen belediye personeli 25 Mart’ta Nevşehir’de vatandaşlara kamyonla çuval çuval patates ve gıda kolisi dağıttı. Yardımı dağıtanlar arasında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in de olması dikkat çekti. Gizligider’in elinde bir patates çuvalıyla evlere giderken fotoğrafları da çekildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN