İzmir'de başladı hayata Sivas'ta devam etmeyi seçen Berkan Karlankuş, evlenmek için kenara biriktirdiği para ile hayalini gerçeğe dönüştürdü. Şehir hayatını bırakıp mutluluğu köyde bulan Karlankuş, kendisine kurduğu çiftlikten kazanç sağlıyor. “Gelecek köyde yatıyor”
İzmir'den Sivas’ın Kangal ilçesine uzanan bir yolculuk, şehir hayatının karmaşasından bıkıp gerçek mutluluğu arayan Berkan Karlankuş için bir dönüm noktası oldu. 33 yaşındaki maliyet kontrol uzmanı, memleketi Karagücük köyüne dönerek hem ailesinin desteğiyle hem de kendi hayalindeki yaşamı kurarak köyde mutlu bir hayat sürmeye başladı. Evlenmek için biriktirdiği parayla 12 inek alan Karlankuş, hayvancılıkla uğraşmaya karar verdi. "Geleceğimi köyde buldum" diyen Karlankuş, masabaşı işten uzaklaştıktan sonra hayatının nasıl değiştiğini anlattı.
HAYALDİ GERÇEK OLDU
Berkan Karlankuş, İzmir’de maliyet kontrol uzmanı olarak masa başı bir işte çalışırken, tatillerde köyüne gittiğinde köy hayatına olan ilgisi arttı. Babası Nadir Karlankuş’un yanına yerleşen Berkan, burada geçirdiği zaman boyunca köy yaşamının sunduğu sakinliği ve huzuru keşfetti. Şehir hayatındaki stresli ortamdan uzaklaşarak bu yaşamı kalıcı kılmaya karar verdi ve sadece 5 ay önce köyde hayvancılığa başlamaya karar verdi. "İzmir’de masabaşında çalışıyordum, fakat köydeki bu hayat bin kat daha iyi," diyen Karlankuş, köydeki yaşamı hiç de tahmin edildiği gibi zor değil, aksine mükemmel bulduğunu belirtti.
MASABAŞI İŞLERDEN BİN KAT DAHA HUZURLU
Hayvancılıkla uğraşmaya başlayan Berkan Karlankuş, sabah 07.00’de işe başlayıp gün boyu ineklerin bakımını yaptıktan sonra sağım işlemi gerçekleştiriyor. Günlük yaşamında aksiyonlu bir durum olmadığını belirten Karlankuş, "İlk işimiz hayvanların karnını doyurmak. Bizim işimizde huzur var. Şehirdeki stresin aksine, burada kendi kendimize yetiyoruz. Çalışırken de mutlu oluyorum" ifadelerini kullandı. Herkesin köydeki bu hayatı yaşaması gerektiğini vurgulayan Karlankuş, “Kesinlikle köydeki hayatlar sanıldığı gibi zor değil. Mükemmel bir hayat, yaşanması gereken bir hayat” diyerek, şehre dönmeyi planlayanlara da tavsiyelerde bulundu.
KISA SÜREDE ADAPTE OLDU
İzmir'de büyümesine rağmen köyde yaşamaya başladığında zorluklar yaşamadığını belirten Karlankuş, zamanla köy hayatına uyum sağladığını söyledi. "İlk başlarda uyum sağlamak zor olsa da ben buraya zincirlerimi kırıp geldim. Hızlıca adapte oldum ve hayatı burada gerçekten çok sevdim," diyerek köydeki yaşamın herkes için uygun olduğunu belirtti. Sosyal medyada içerik üretmeye başladıktan sonra da büyük ilgi gördüğünü ifade eden Karlankuş, insanların geri dönüşlerinden memnun olduğunu belirtti. “İlkokul öğretmenim bile beni arayarak 'gurur duyuyorum oğlum' dedi,” diyerek bu dönüm noktalarından duyduğu memnuniyeti paylaştı.
KÖYDE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYOR
Berkan Karlankuş'un geleceği, köydeki bu yeni yaşamda şekilleniyor. Hayvancılıkla ilgilenmeye karar veren ve bu işi kalıcı olarak sürdürmeye kararlı olan Karlankuş, ilerleyen yıllarda hayvancılık sektöründe büyümeyi hedefliyor. “İleriye dönük hedefim, evlenip çocuklarım olursa onlara daha güzel bir yaşam sunabilmek. Ayrıca insanları bu hayatı görmeye davet ediyorum. Köyde üretim yaparak herkes kendi hayatını daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirebilir,” dedi. Karlankuş, kendi çiftliğini büyütmeyi ve diğerlerine de bu yaşamı deneyimlemeleri için fırsat sunmayı amaçlıyor.
BABASININ BİRİKTİRDİ O HAYVANCILIĞA YÖNELDİ
Hayvancılığa başlamak için babasının biriktirdiği parayı kullanarak 12 inek alan Karlankuş, bu durumu esprili bir şekilde anlatıyor. Türk sinemasının klasiklerinden "Kibar Feyzo" filmindeki bir replikten etkilenerek, "Baba o parayla öküz alırız" diyerek yolculuğuna başladığını ifade etti. Devletten herhangi bir destek almadığını belirten Karlankuş, ileride devlet desteklerinden faydalanmayı düşündüğünü söyledi.
DAHA FAZLA ZAMAN VE DAHA HUZURLU BİR HAYAT
Karlankuş, şehirdeki stresli iş hayatıyla kıyaslayarak, köyde daha az stresli bir yaşam sürmenin avantajlarını sıraladı. “Büyükşehirlerde stresli bir hayat var. Bunu dibine kadar yaşadım. Şehirde işe gitmek için harcadığınız süre kadar köyde çalışıyorum. İmkanı olan herkesin gelip üretim yapması gerektiğini düşünüyorum. Bizim topraklarımız çok elverişli ve atalarımızdan gelen bu geleneği sürdürmeliyiz," diyerek, üretimin önemine dikkat çekti.
Berkan Karlankuş’un hayatı, köyde geçirdiği birkaç ay içinde şekillenmeye başlamış ve bu yaşam tarzı, şehir hayatının gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler için örnek olabilecek bir hikaye sunuyor.