Şeker fiyatlarında akıl almaz oyun! Bakın vatandaşı nasıl kazıklamışlar

Şeker fiyatlarında akıl almaz oyun! Bakın vatandaşı nasıl kazıklamışlar

2022 yılında çok yüksek fiyatlarla satışa sunulan şekerin 2023 yılında sabit fiyat uygulaması içerisinde yer alması vatandaşların dikkatinde yer alıyor. Fabrikaların ürettiği şekerin satamadığı için fiyatların düştüğünü belirten vatandaşlar sabit fiyat uygulamasında eleştirmeye devam ediyor. İşte şeker fiyatlarındaki akıl almaz oyun...

Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK), 1 Eylül 2023 tarihine kadar şekerin fabrika çıkış fiyatının sabit fiyat uygulaması içerisinde yer aldığı aktarıldı. Dernek tarafından yazılı açıklamayla duyurulan karar 15 kamu, 12 özel, 6 kooperatif olmak üzere toplamda 33 şeker fabrikasını ilgilendiriyor. 2022-2023 dönemi içerisinde fabrikalarda toplam 2,6 milyon ton pancar şekeri üretimi yapılacak. Yapılan bu öğretmenin ülkenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu vurgulandı.

ŞEKER FİYATLARI KAFA KARIŞTIRIYOR

PANŞEK, 2022-2023 dönemi için şeker fiyatları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz sene dünyada şeker fiyatlarında dalgalanmalar olduğunu vurgulayan PANŞEK, stok planlamasını bozan ve arz istikrarını etkileyen olumsuzlukların olduğunu belirtti. 2023 yılında ise şeker üretim rakamları ve arz istikrarının sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan koordinasyon mekanizmasıyla dalgalanmaların önüne geçerek risk ihtimalinin olmadığı belirtildi.

seker-sabit-fiyat.jpg

Bu gelişmelerle birlikte 1 Eylül'e kadar şekerin fabrika çıkış fiyatında hali hazırdaki fiyat esas alınarak sabit fiyat uygulaması yapılacağı aktarıldı. Uzun süredir istikrarlı bir şekilde görülen perakende fiyatlarında sabit fiyat uygulaması ile olumlu bir sonuç elde edeceği vurgulandı. PANŞEK, “Ülkemizin gıda güvenliğinin sağlanmasına ve ekonomimize destek olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun ve sektör paydaşlarımızın bilgisine saygılarımızla arz ederiz." ifadelerini kullandı.

ŞEKER FİYATLARI SABİT KALACAK

Özel şeker fabrikalarını da bünyesinde barındır PANŞEK tarafından alınan karar bazı kesimlerin dikkatini çekiyor. Fiyatların düşüş eğilimi içerisinde olduğu bir dönemde sabit fiyat uygulamasına geçirmiş olması dikkat çekti. 2022 yılında Türkiye'de ihtiyaç duyulduğu halde şeker fiyatlarının sürekli yükselmesi tartışmalara neden oldu. Fiyatları düşürmek amacıyla adım atılacağı aktarılırken 400 bin ton şeker ithal edilmesi çok konuşuldu. Buna rağmen ithal edilen şekerin üretim dönemi öncesindeki yüksek fiyatlara da hiçbir etkisi olmadı.

İTHALAT TÜM DENGEYİ BOZDU

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz yıl ithal edilen 400.000 ton şekerin piyasadaki arz talep dengesini tamamen bozduğu görüldü. Fabrikalar ellerinde bulunan şekeri satamayacak duruma gelirken şeker satışlarının düşmesi ile birlikte market fiyatları da düşüş gösterdi. Şeker ithalatının gerçekleştiği yaz döneminde ise 25-30 TL arasında satışa sunulan bir kiloluk şekerin fiyatı marketlerde 21 TL'ye kadar geriledi.

sekerde-akil-almaz-oyun.jpg


2022 YILINDA NEDEN SABİT FİYAT UYGULANMADI?


2022 yılında şeker fiyatının çok yüksek olması vatandaşın cebini yakarken neden sabit fiyat uygulamasına geçiş yapılmadığı soruları da akıllarda yer ediniyor. 2023 yılında fabrikalarda yüksek stok bulunması nedeniyle şeker fiyatında da bir artış beklenmiyor. Tüm bunlara rağmen 1 Eylül 2023 tarihine kadar sabit fiyat uygulanıyor olması tepkilere neden oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN