Senet verirken iki kez düşünün! Fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz! Yargıtay o değişikliği kabul etmedi

Senet verirken iki kez düşünün! Fazla ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz! Yargıtay o değişikliği kabul etmedi

Ticaretle uğraşan kişileri ilgilendiren önemli bir karar açıklandı. Yargıtay senet üzerinde bulunan “TL” ibaresinin çizilerek yerine “USD” yazılmasına tahrifat olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Yargıtay emsal niteliğinde bir kararı imza attı. Senet üzerinde yapılan değişikliğin tahrifat olarak kabul edilemeyeceği aktarıldı. Alacaklıların icraat takibi başlattığı borçlu tarafından gündeme getirilen senet üzerindeki TL ibaresinin USD olarak değiştirilmesi durumu ele alındı. Mahkeme tarafından alınan karar doğrultusunda senet üzerindeki değişikliğin senedin mahiyetine etki etmeyeceğinin altı çizildi.

SENET VERİRKEN DİKKAT EDİN

Dava kapsamında borçlu alacaklı tarafından kendisi hakkında başlatılan icra takibini mahkemeye taşıdı. Senet üzerinde TL ibaresinin üzerine çizilerek USD olarak değiştirilmesinin tahrifat olduğu aktarılırken Yargıtay’dan çıkan karar herkesi şaşkına çevirdi. Kambiyo senetleri için kullanılan senetlerde bu tür değişikliklerin tahrifat olarak kabul edilemeyeceği kararı verildi.

senet-degisiklik-001.jpg


Borçlu takip konusunda senede imzaladıktan sonra alacaklıya teslim edildiğini ve borcun bir kısmının ödendiğini aktardı. Karlı kirası nedeniyle çıkan anlaşmazlık sonucunda haksız yere takibe maruz kaldığı aktarılırken borçlunun takibin iptali ve borcun TL cinsinden olduğunun tespitini talep etti.

Alacaklının avukatı ise senette bulunan TL ibaresinin değiştirilmesinin senedin hukuki niteliğini etkilemediğini savunurken davanın reddi talep etti. Mahkeme tarafından alınan karar doğrultusunda davanın reddine karar verildi. Borçlu ise davayı temyiz ederek Bölge Adliye Mahkemesi’nde itirazda bulundu. Bunun üzerine dosya Yargıtay’a taşındı.

senet-yazmak-001.jpg

YARGITAY'DAN KARAR ÇIKTI

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay tarafından alınan karar şu şekildedir:


"Konu senet, kambiyo senedi vasfında olup üzerinde herhangi bir çizinti, kazıntı veya silinti bulunmamaktadır. Senetteki 'TL' ibaresinin çizilerek yerine 'USD' yazılması, senedin basılı olduğu form nedeniyle tahrifat olarak kabul edilemez. Ayrıca, senedin sonradan anlaşmaya aykırı şekilde doldurulduğuna dair yazılı delil sunulmamıştır. Yargılama ve ispat kurallarıyla birlikte kararda belirtilen gerekçeler doğrultusunda Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı usul ve kanuna uygundur. Davacı tarafça temyiz dilekçesinde ileri sürülen sebepler ise kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte değildir. Karar oybirliğiyle onanmıştır."

senet-vermek-001.jpg

Yargıtay tarafından alınan karar doğrultusunda ticari hayatta senetlerin üzerinde yapılan değişikliklerin hukuki değerlendirme kapsamında yol gösterici bir nitelikte olduğu belirtildi. Senetlerle ilgili taraflar arasında çıkan anlaşmazlık durumunda ise senet üzerindeki değişikliğin mahiyetinin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN