SGK asgari ücretliye artı 500 TL ödeme yapacak! Çocuk ve hasta bakıcıları, gündelikçiler de alabiliyor, işte tüm detaylar

SGK asgari ücretliye artı 500 TL ödeme yapacak! Çocuk ve hasta bakıcıları, gündelikçiler de alabiliyor, işte tüm detaylar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), asgari ücretle çalışan vatandaşa 500 TL ek ödeme yapacak! Konuya ilişkin olarak yayımlanan genelge duyanları heyecanlandırdı. Asgari ücret desteğinden çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı, bahçıvan ve gündelikçi çalıştıranlar da yararlanacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son olarak Temmuz ayında gelen zamla beraber asgari ücret net 11 Bin 402 TL oldu. Lakin bu artışla beraber hayat pahalılığı da artış gösterdi. Bu kapsamda SGK tarafından vatandaşlara asgari ücret verileceği açıklandı. Konuya ilişkin yayımlanan genelgede bu yılın ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 TL asgari ücret desteği uygulanacağı bilgisi paylaşıldı. Öte yandan belirli koşulların istendiği bu yardımda, koşulları sağlayanlara asgari ücret desteğinin doğrudan başlatılacağı bildirildi. Ayrıca destekten yararlanmaması gereken işverenler, başvurarak desteğin sona ermesini talep edebilecekler.

GÜNDELİKÇİDEN ÇOCUK BAKICISINA KADAR BİRÇOK KİŞİYİ KAPSIYOR

Bahsi geçen bu destekten gündelikçi, çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, bahçıvan gibi ek – 9 kapsamında ev hizmetlerinde işçi çalıştıran işverenler ile konut kapıcısı çalıştıranlar da yararlanabilecek. Öte yandan bahsi geçen destek tutarı, kişiye ödenen primden mahsup edileceği için her ay 500 TL daha az prim ödemesi yapılmış olacak.

yeni-proje-2-007.jpg

İlk kez işçi çalıştırmaya başlayan işletmelerde tüm işçiler için bahsi geçen destek uygulaması yapılacak. Öte yandan daha önce kurulmuş ama 2022 yılında hiç işçi çalıştırmamış işletmeler ise bu sene çalıştıracakları işçiler için destek alabilecek. Lakin bu uygulama sadece ev hizmetlerinde çalıştırılan işçiler ile konut kapıcıları için de geçerli olacak.

Öte yandan işletme sahiplerine verilecek bu destek, 2022 senesinin aynı ayına ilişkin olarak SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 324 TL (aylık 9 bin 705 TL) ve altında bildirilen işçilerin çalışma gün sayıları dikkate alınacak.

SENDİKALI İŞYERLERİNDE FARKLI HESAPLAMA YAILACAK

Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra sendikalı işyerleri için destekler günlük 324 TL kazanç yerine 647 TL olarak hesaplanacak. Ayrıca sendikalı işyerlerine özel olan bu haktan sadece 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında toplu iş sözleşmesi bulunan yerler faydalanabilecek. Toplu İş Sözleşmesi olmasına rağmen bahsi geçen destekten yararlanamayanlar Çalışma Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapabilecek.

yeni-proje-008.jpg

EKSİK GÖSTERİLEN PRİMLERE DESTEK VERİLMEYECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu veya diğer kamu kurum ve kuruluşlar, herhangi bir işyerinin sigortasız kaçak işçi çalıştırdığını ve kazancı eksik bildirdiğini tespit ettiği işletme çalışanlarına asgari ücret desteği ödeyecek. Ayrıca denetimler sonucunda eksik yatırıldığı bulunan prim günleri diğer çalışanların prim günlerinden düşülecek. Başka bir ifadeyle, eksik gösterilen prim günleri için asgari ücret desteği sağlanmayacak.

yeni-proje-1-008.jpg

EN AZ İŞÇİ ÇALIŞTIRILAN AY DİKKATE ALINACAK

Bu konudaki en önemli detay ise, bir işyerinin asgari ücret desteğini alabilmesi için bu yıl bildireceği işçi sayısının geçen yılın ocak-aralık dönemi arasındaki işçi sayısından az olmaması şartıdır. Konuya ilişkin değerlendirmeler her ay için yeniden yapılacak.

Örnek verecek olursak, 2022 yılında ayda en az 7 işçi çalıştırmış olan bir işyeri bu yıl 7 işçinin altına düştüğü aylarda destekten yararlanamayacak, 7 işçi ve üzerinde işçi çalıştırdığı aylarda yararlanabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN