Silifke'de yetiştirmeye başladı şimdi sipariş dayandıramıyor! Az bilinen bu meyve kanserin resmen ilacı

Silifke'de yetiştirmeye başladı şimdi sipariş dayandıramıyor! Az bilinen bu meyve kanserin resmen ilacı

Dünyada tam 110 farklı çeşidi bulunan o meyve Türkiye'de yalnızca o ilimizde yetişiyor. Ana vatanı olan Güney Amerika ile Hindistan'da "meyvelerin kraliçesi" olarak bilinen ve sağlık üzerinde birçok faydası bulunan meyvenin kilosu ise 15 liradan alıcıya ulaşıyor. İşte, meyvelerin kraliçesi olarak bilinen o meyve...

İçeriğindeki vitaminler, mineraller ve liflerle vücudu destekleyen, bağışıklığı güçlendirerek kemoterapi gören hastalarda olumlu sonuçlar gösteren o meyvenin hasadı başladı.

Mersin Silifke'de emekli ziraat mühendisi Mustafa Levent'in yetiştirdiği, anavatanı Güney Amerika ile Hindistan olan meyvelerin kraliçesi guavanın hasadına hız kesmeden devam ediliyor.

pzt-h-2-1.jpg

TÜRKİYE'NİN İLK YETİŞTİRİCİSİ

Kilosu 15 liradan alıcıya ulaşan guavayı, Mustafa Levent yaklaşık 10 yıl önce ilk defa toprakla buluşturdu. Türkiye'nin ilk guava yetiştiricisi olan Levent, ortalama 12 ton ürün elde etmeyi amaçlıyor.

Dünyada 110 farklı guava türü olduğunu, kendisinin de bunlardan 14'ünü yetiştirdiğini söyleyen Levent, "Bahçem Türkiye'de ilk olduğu için gelecekteki yetiştiriciler için örnek bir bahçe konumunda. Narenciyeden mutlu olamadığımız için değişik arayışlara girdim ve bu meyveyi buldum..

pzt-h-2-2.jpg

Yetiştirmesi kolay ve kaliteli bir meyve. Şu an yaklaşık bin ağacım var. Fidanı da kendim yetiştiriyorum ve insanlara parasız olarak fidan dağıtıyorum. İstiyorum ki ülkemize bu güzel meyve kazandırılsın ve gelecekte meyve suyu sanayisi için çilek kadar değerli olsun". ifadelerini kullandı.

KEMOTERAPİ ALANLAR İÇİN ÇOK ETKİLİ

Guavanın doğal olduğunu vurgulayan Levent, bu meyvenin dünyadaki en çok sevilen meyve suyu maddesi olduğunu, ayrıca kemoterapi görenler üzerinde de olumlu etkileri olduğunu belirtti.

Meyvenin gıda ve kozmetikte de çok fazla kullanıldığına dikkat çeken Levent, likopen oranı yüksek olan meyve kansere karşı koruma sağladığı gibi birçok hastalığa da iyi geliyor.

pzt-h-2-3.jpg

RUSLAR ÇOK FAZLA TÜKETİYOR

Özellikle Ruslar'ın çok fazla guava tükettiğini söyleyen Levent, "Silifke'nin iklimi müsait geldi. Yıllar içerisinde uğraşarak bin ağaca kadar çıktım. Yurt içinde tanıtıp satmaya başladım. Güzel doğal bir meyve lezzeti güzel. Vitamin ve mineraller yönünden zengin içeriğe sahip bir meyvedir.

Her meyve gibi bu da bazı hastalıklara iyi gelmektedir. İçinde likopen oranı yüksek. İçinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuttaki probiyotikleri destekliyor. Bu sayede hastalıkları geçirmesi açısından önemli. Hoş, keskin bir kokusu var. Dünyada en çok bunun meyve suyu tutuluyor. Eylül ayında başladığımız hasadımız Kasım ayına kadar devam edecek" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN