Sınav sistemini şarkıyla protesto ettiler: 'Testlere son yaşama merhaba'

Sınav sistemini şarkıyla protesto ettiler: 'Testlere son yaşama merhaba'

Türkiye'de sınav odaklı eğitim sistemi öğrenciler üzerindeki baskıyı artırırken Türk Eğitim Derneği (TED) de sınavla kademeler arası geçiş uygulamalarını protesto etmek amacıyla şarkı besteledi. Eğitim sisteminin üzerine kâbus gibi çöken sınav sistemine ve ezberci eğitime karşı olduklarını belirten TED, öğrencilerin sesinin duyurulması için destek çağrısında bulundu.

Türk Eğitim Derneği (TED), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen sınavla kademeler arası geçiş uygulamalarını protesto etmek amacıyla şarkı besteledi. Sınavla kademeler arası geçiş uygulamalarının, eğitim sisteminin üzerine kâbus gibi çöktüğünü belirten TED, bu durumun çocukların omuzlarına ağır yükler koyduğunu belirtti.

TED, açıklamasında "#TestlereSonYaşamaMerhaba hashtag’iyle şarkımızı paylaşarak; ezberci eğitime “Hayır!” diyen gençlerimizin sesini duyurmamıza destek olabilirsiniz" çağrısında bulundu.

TED'DEN RAPOR

TED 'in düşünce kuruluşu TEDMEM ise geçtiğimiz günlerde yayımladıkları kademeler arası geçiş sistemlerine ilişkin raporunda, liseden sonra istihdama katılmak isteyen öğrencilere 11. sınıfın sonunda standart lise diploması verilmesi, 12. sınıfların ise üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılmasını önermişti. Okulda verilen eğitimin çağın gerektirdiği becerilere odaklanması gerektiği vurgulanan raporda, yalnızca öğretim programlarının değil, öğretmenlerin de eleştirel düşünme, sorgulama ve problem çözme becerilerini kazandırmada yetkin hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

'Lise diploması' sahibi olmanın hayata etkin katılım için yeterli ve anlamlı hale getirilmesi gerektiği ifade edilen raporda, LGS'ye ilişkin de değerlendirmeler yer aldı. Ortaöğretime geçiş uygulamalarındaki değişikliklerin sınava giren öğrenci sayısını azaltmaya yetmediği belirtilen raporda, "Her 100 öğrenciden 83'ünün merkezi sınava girmesi, sistemdeki sınav baskısını giderme konusundaki ihtiyacın devam ettiğini göstermektedir" ifadesine yer verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN