Sinek ısırığı ölüme götürmüştü: Bu illerde yaşayanlar dikkat!

Sinek ısırığı ölüme götürmüştü: Bu illerde yaşayanlar dikkat!

İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu isimli vatandaş sivrisinek ısırması sonucu 'fil hastalığı'na yakalandıktan 9 yıl sonra yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Akgül vücuttaki lenf kanallarının tıkanması ya da fonksiyonunun bozulmasıyla hastalığın ortaya çıktığını belirtirken hastalıkta hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Akgül, hastalığın Türkiye'de üç yerde görüldüğünün altını çizip Antalya, Elazığ ve Samsun’da rastlandığı bilgisini paylaştı.

Antalya'da çalıştığı otelde sivrisinek ısırması sonucu fil hastalığına yakalanan güvenlik görevlisi İbrahim Kadir Karaoğlanoğlu (51) 9 yıl boyunca hastalıkla mücadele etmişti. Evden çıkamayan ve çoklu organ yetmezliğiyle karşı karşıya kalan vatandaşın durumu haberlere de konu olmuştu. 9 yıldır iyileşme hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisi geçtiğimiz gün kaldırıldığı hastanede vefat etmişti.

Milliyet'ye konuşan Kalp Ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgül ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Sahillioğlu da hastalığın gelişim süreci ve sivrisinek ısırığının enfödeme yol açma ihtimali konusunda bilgi verdi.

TEDAVİNİN ZORLAŞTIĞI EVRELER VAR

Vücuttaki lenf kanallarının tıkanması ya da fonksiyonunun bozulmasıyla lenfödemin ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Ali Sahillioğlu, hastalığın meme kanseri sonrası koltukaltındaki lenf bezlerinin tıkanmasıyla ya da bozulmasıyla da ortaya çıkabildiğinin altını çizdi. Sahillioğlu, “Özellikle kol ve bacaklardaki lenf kanallarının, radyoterapi ya da ameliyat sonrası zarar görebileceği gibi bazen enfeksiyonlarla da bu durum gelişebilir” diye konuştu.

Lenfödem hastalığının 0’dan başlayarak tedavisi giderek zorlaşan evreleri olduğunu söyleyen uzmanlar, tedavinin başarılı sonuç vermesinin hastalığın evresine bağlı olarak değiştiğine de dikkat çekti. "Lenfödem aşamalı bir hastalık. 0’dan başlar, 4 ve sonrası fil bacağı denen hastalığa yol açar. Çok şiş bir bacak ve deride bozulmalar başlamış olur" olur diyen Prof. Dr. Ahmet Akgül sözlerine şu şekilde devam etti:

HASTALIKTA HAREKET ÖNEMLİ

Hastalık eğer parazitli bir sinek tarafından bulaştıysa bunun için çeşitli ilaçlar var. Bunun dışında bandajlarla da tedaviler uygulanır. Hastanın bu süreçte moral motivasyonu düşebilir, strese girer. Bu hastalar çok fazla hareket etmezler, genelde dinlendirmeyi önerilir. Hâlbuki bu hastaların bol bol yürümeleri ve hareket etmeleri gerekir. Hatta normal kişilerden daha çok hareket etmeliler. Bu hastalığın geliştiği bölgedeki kasları çok ciddi şekilde çalıştırmak gerekir. Bunları yapmayan kişi morali de bozuksa diğer hastalıklara açık hale gelir. Hem doktor, hem hasta çabalamalı yoksa durum kötüleşir. Hareketsiz anlar için özel lenfödem giysileri, çorap ve bandaj veririz. Onun iç in hastanın çalışması ve hareket etmesi en önemli tedavilerden."

TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN YERLER

Uzm. Dr. Sahillioğlu, lenfödeme yol açabilen parazitleri taşıyan sivrisineklerin Türkiye'de olup olmadığını noktasında ise, “Daha çok tropikal bölgelerde görülen bu sivrisinekler Türkiye’de de az da olsa görülüyor. Özellikle Antalya, Elazığ ve Samsun’da rastlanıyor. Ancak ilk başta da belirttiğim gibi bu sineklerin popülasyonu Türkiye'de çok düşük" bilgisini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN