Sizden habersiz adınıza hat açılmaması için hemen e-Devlet'ten bunu yapın! Dolandırıcılardan yeni yöntemi deşifre oldu

Sizden habersiz adınıza hat açılmaması için hemen e-Devlet'ten bunu yapın! Dolandırıcılardan yeni yöntemi deşifre oldu

Dolandırıcılar adınıza cep telefonu hattı açmış olabilir. Son dönemde ne yazık ki dolandırıcılık olayları büyük bir hızla artarken ortaya çıkan yeni yöntem ise hayrete düşürdü. İşte, TC ile mobil hat sorgulama...

Dolandırıcıların yeni yöntemi olan, kişilerin isimlerine habersiz olarak cep telefonu hattı açması, vatandaşları tedirgin etti. Bu yöntem nedeniyle mağdur olmamak adına, e-Devlet üzerinden adınıza kayıtlı olan cep telefonu hatlarını kontrol etmeniz gerekiyor.

Yeni yöntemlerle dolandırıcılık yapmaya devam eden dolandırıcılar habersiz olarak kişilerin isimlerine cep telefonu hattı alındığı, bu hatlar üzerinden dolandırıcılık olayları yapıldığı iddia edildi. Bu yöntem nedeniyle mağdur olmamak adına kişinin mutlaka e-Devlet üzerinden adınıza kayıtlı olan cep telefonu hatlarını kontrol etmeleri istendi. İşte o yöntem...

DOLANDIRICILAR ADINIZA HAT AÇMIŞ OLABİLİR

Bir süredir ülkemizde yaşanan dolandırıcılık olaylarını araştıran ve takipçilerini bu konuda uyaran gazeteci Murat Ağırel, "Uzun süredir dolandırıcılık yöntemlerini anlatıyorum ve yazıyorum. Bu yazdığımı lütfen okuyun ve E-Devlet’ten bilgilerinizi kontrol edin. Hakan iyi bir takipçim. Kendisine yeni hat aldığına dair bir mesaj geliyor. Hakan hat almadığı için şaşırıyor ve hemen operatörü arıyor. Gerçekten de Hakan adına 05302152265 numaralı hat alınmış gözüküyor. Peki, nasıl yapmışlar. Ele geçirdikleri vatandaşlık bilgileri ile anlaştıkları bir bayiden Hakan adına hat almışlar. Sonra ne yapıyorlar? Bu hat ile Muhtemelen dolandırıcılık faaliyetinde bulunuyorlar veya başka işlerde kullanıyorlar. Hakan bunu fark etmemiş olsa ve bu hat ile yasadışı bir faaliyet yapılsa yargılanan Hakan olacak! e-Devletinizi devamlı kontrol edin" diyerek uyarı yaptı.

murat-agirel-mobil-hat-dolandiriciligi.jpg

ADIMA KAYITLI E-DEVLET ESKİ HAT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

TRHaber'de yer alan habere göre, konu hakkında yapılan açıklamalar vatandaşları tedirgin ederken söz konusu uyarı sonrası e-Devlet üzerinden herkese adına kayıtlı cep telefonu hatlarını sorgulaması istendi. Söz konusu işlem için kişinin kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme girdikten sonra arama bölümüne Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Mobil Hat Sorgulama yazılması yeterli olacak.

Sisteme girdikten sonra adınıza kayıtlı numaraları görebilir, sizin izniniz ve bilginiz dışında bir hat açıldığını düşünüyorsanız ilgili mobil hat servisini ya da adli mercileri arayabilirsiniz. Bu hattın mutlaka iptal edilmesini sağlamanız gerekmektedir.

e-Devlet'ten adımınıza kayıtlı hatları sorgulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

* e-Devlet'e giriş yapın.

* Arama çubuğuna "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Mobil Hat Sorgulama" yazın ve çıkan sonuçlardan ilgili uygulamaya tıklayın.

* Kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.

* Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama sonucunda, adınıza kayıtlı cep telefonu numaralarını görebilirsiniz. Bu numaralar arasında, sizin izniniz ve bilginiz dışında açılmış bir hat olduğunu düşünüyorsanız, ilgili mobil hat servisini veya adli mercileri aramanız gerekmektedir. Bu hattın mutlaka iptal edilmesini sağlamanız gerekmektedir.

DOLANDIRICILAR BU YÖNTEMİ NASIL KULLANIYOR?

Dolandırıcılar, kişilerin kimlik bilgilerini ele geçirerek, bu bilgileri kullanarak mobil hat servislerinden hat açtırıyor. Açılan bu hatlar, daha sonra dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılıyor.

Dolandırıcılar, bu yöntemi kullanarak, özellikle kredi kartı dolandırıcılığı, banka hesaplarından para çekme, sosyal medya hesaplarını ele geçirme gibi suçları işleyebiliyor.

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Dolandırıcıların bu yöntemi kullanarak mağdur olmamak için, şu önlemleri alabilirsiniz:

* Kişisel bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmayın.

* e-Posta ve SMS yoluyla gelen şüpheli linklere tıklamayın.

* Mobil hat servislerinden hat açtırırken, kimlik bilgilerinizi kontrol edin.

* e-Devlet üzerinden adınıza kayıtlı hatları düzenli olarak kontrol edin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN