TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Aras ve Turan, polis eşliğinde İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.
13 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurulunda hükümetin ekonomi politikaları ve son dönemdeki tutuklamaları eleştiren TÜSİAD iktidarın tepkisini çekti. Bir gün sonra, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugünkü grup toplantısında TÜSİAD’a sert sözlerle yüklendi. Erdoğan, "Yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. Eğer bir iş dünyası örgütüyseniz, ona uygun hareket etmeyi öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devlet kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" diyerek TÜSİAD ve yöneticilerini eleştirdi.
ADLİYEYE GÖTÜRÜLDÜLER
Soruşturmanın başlatılmasının ardından Turan ile Aras ifadelerinin alınması için polis tarafından alınarak İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.
Konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan son açıklama şöyle:
"Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras'ın 13/02/2025 tarihinde düzenlenen TÜSİAD Genel Kurulu'nda yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle hakkında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 14/02/2025 tarihinde re'sen soruşturma başlatılmış, yapılmakta olan soruşturma sırasında, 13/02/2025 tarihinde gerçekleştirilen dernek genel kurulunda konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan isimli şahsın da konuşmasında, adli merciilerce yürütülmekte olan bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine, yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şüpheli Orhan Turhan hakkında, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından dolayı resen soruşturma başlatılmasına karar verilmiş olup, şüpheliler Orhan Turhan ve Mehmet Ömer Arif Arası'ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir."
ERDOĞAN TÜSİAD’A TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda TÜSİAD’a sert tepki göstermişti. TÜSİAD yönetimini devletin kurumlarını provoke etmekle suçlayan Erdoğan, "İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Milleti kışkırtmayacak, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.
TÜSİAD zihniyetinin, eski Türkiye’de siyaseti dizayn ettiğini ve kamu kaynaklarından imtiyaz sağladığını savunan Erdoğan, AK Parti iktidarının bu düzeni sona erdirdiğini söylemişti. TÜSİAD’ın rant ve ayrıcalıklı sistemin çöküşünden rahatsız olduğunu öne süren Erdoğan, "Türkiye’yi istikrarsızlık bataklığına sürüklemenize göz yummayız" demişti.
TÜSİAD’dan eleştirilere yanıt: Görüşlerimizi sunmaya devam edeceğiz
Ayrıca, TÜSİAD’ın ekonomiyle ilgili yapıcı öneriler getirmek yerine siyaset mühendisliğine soyunduğunu dile getiren Erdoğan, "Hukukun kapsama alanı dışında tutulduğunuz eski Türkiye’yi özlüyor olabilirsiniz ama yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz" ifadeleriyle tepki göstermişti. TÜSİAD’ın açıklamalarını "provokasyon" olarak nitelendiren Erdoğan, bu tür çıkışlara karşı demokratik hukuk devleti çerçevesinde tüm güçleriyle direnmeye devam edeceklerini vurgulamıştı.
TÜSİAD AÇIKLAMA YAYINLAMIŞTI
TÜSİAD, son günlerde hükümete yönelik eleştirileri ve ardından gelen tepkilerin ardından bir basın açıklaması yayınlamıştı. "Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılığımız sürecek" mesajı veren TÜSİAD, Türkiye’nin kalkınması için görüşlerini paylaşmaya devam edeceğini vurgulamıştı:
"TÜSİAD olarak tüzüğümüzdeki amaçlar doğrultusunda, her zaman ülkemizin kalkınması ve tüm toplumun menfaati hedefiyle, doğru olduğuna inandığımız tespit ve önerilerimizi demokratik kurum ve kurallara saygı ile katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde şeffaflıkla paylaşıyoruz.
Ülkemiz için çalışan, üreten, istihdam sağlayan iş insanları ve sanayicilerin gönüllü birlikteliğini temsil eden TÜSİAD olarak; bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlıyor; uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüz ile ülkemizin yüksek menfaatleri doğrultusunda çalışıyoruz.
Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir.
Ekonomik kalkınmayı ancak insan hakları temelli, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale getirebiliriz. Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur."