Su ve soda şişelerini atmayan para basacak! Almanya'daki sistem Türkiye'ye geliyor: Tane başına para verilecek

Su ve soda şişelerini atmayan para basacak! Almanya'daki sistem Türkiye'ye geliyor: Tane başına para verilecek

Türkiye’de depozite iade sistemi resmen başlıyor. Artık su ve soda şişelerini atmayan para basacak. İşte, yeni yıldan itibaren başlayacak uygulamanın detayları…

Çevre koruma ve sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atan Türkiye, 1 Ocak 2025’ten itibaren depozito iade sistemine geçiş yapıyor. Söz konusu yenilikçi uygulama, ülkede çevre bilincini artırmayı ve geri dönüşümü teşvik etmeyi amaçlıyor.

5 BİN NOKTAYA KURULACAK

Proje doğrultusunda, Türkiye’nin 5 bin noktasına depozito iade makinesi koyulacak. Söz konusu makineler, su, kola, soda ve bira şişeleri gibi ambalajları toplayarak geri dönüşüme kazandıracak. Vatandaşlar ise bu makineler aracılığı ile şişe başına 25 kuruş geri ödeme alabilecek.

depozito.jpg

Depozito iade sistemi, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısıyla modern bir çözüm sunuyor. Sisteme entegre edilen e-cüzdan uygulamasıyla biriken depozito paraları, kolaylıkla takip edilebilirken alışverişlerde de kullanılabilecek. Böylece hem nakit kullanımı azalacak hem de çevreye duyarlı bireyler ödüllendirilmiş olacak.

HEM ÇEVREYE HEM EKONOMİYE KATKISI OLACAK

Yeni sistem, çevre kirliliğinin azaltılmasına ve geri dönüşümün de artırılmasına katkıda bulunacak. Ayrıca, tüketicilerin maddi olarak da kazanç sağlayacağı sistem, ülke ekonomisine de pozitif etkilerde bulunacak. Özellikle geri dönüşümde yaratılacak iş fırsatları ile kaynakların daha verimli kullanımı, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında etkin rol oynayacak.

yeni-proje-6.jpg

Depozitolardan toplanan paralar, e-cüzdanlar aracılığı ile birikerek kullanıcıların günlük alışverişlerinde de kullanılabilecek. Bu sayede tüketiciler geri dönüşüme katkı sağlarken maddi birikim de yapabilecekler.

Avrupa’da başarılı bir şekilde uygulanan sistem, Türkiye’de de aynı başarıyı yakalayarak çevre bilincini artırmayı amaçlıyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren hayatımızda aktif bir yeri olacak olan sistem, doğayı koruma ve ekonomiye katkıda bulunma bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN