Taban maaş belirlensin

Taban maaş belirlensin

Özel okulların eğitimdeki payı büyürken öğretmenler bu durumdan faydalanamadı. Özel eğitim kurumlarında görev alan öğretmenler asgari ücret düzeyinde maaş alıyor, hiçbir özlük haklarından yararlanamıyor. Yaşadıkları sorunlara çözüm arayan öğretmenler ‘Öğretmen Meslek Kanunu’nun çıkmasını ve taban maaşın belirlenmesini istiyor.

İSA UĞUR ERDOĞAN

Türkiye’deki özel okullar tüm okulların yüzde 20’sini oluştururken toplamdaki sayıları 15 bini aşıyor. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı da tüm öğrencilerin yüzde 10’una yaklaştı. Giderek büyüyen sektörde kurslar da dahil olmak üzere 330 bin öğretmen çalışıyor. Kamuya atanamayan öğretmenler, özel okullara ve kurslara yöneliyor.

Özel eğitim sektöründe bu yaygınlaşmaya karşılık, öğretmenlerin tamamına yakını asgari ücret ve civarında maaşlarla çalıştırılıyor. Öğretmenlerin bir diğer önemli sorunu ise eğitim sektöründe kaç yıl çalışırsa çalışsın kıdem ve ihbar tazminatı gibi özlük haklarından yararlanamamak. Çünkü özel eğitim kurumlarında iş sözleşmeleri en fazla 12 aylık sürelerle yapılıyor.

Öğretmenler, aynı kurumda bir sonraki sözleşmeyi imzalarsa yeni işe girmiş gibi hiçbir özlük hakkından faydalanamıyor. Yaşanan sorunun temelinde ise TBMM’de kabul edilen Özel Öğretim Kanunu’nda özel eğitim sektöründe çalışan öğretmenlerin maaşının kamuda çalışan bir öğretmenin maaşından az olamayacağı şartının AK Parti hükümetince 2007 yılında çıkarılmış olması yatıyor.

Yaşanan sorunlara çözüm arayan öğretmenler sendika kurmaya karar verdi. Öğretmenler, İstanbul Valiliği’ne 26 Ağustos’ta dilekçelerini vererek Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) kuruluşunu ilan etti. Süreli iş sözleşmelerinin sendikanın ele aldığı sorunların başında geldiğini belirten Öğretmenler Sendikası kurucularından Eren Edebali “Belirli süreli sözleşmelerde ortaya çıkan sorunlara MEB izin veriyor, denetim yok. Öğretmen, tek başına kaldığı ve hak talebinde bulunması gerektiği yerde bu sözleşme karşına çıkıyor. Bu da tutum alamamasına neden oluyor. En önemli taleplerimizden bir tanesi bunun kaldırılması” dedi.

VATANDAŞ OKULLARIN AÇILMASINI DOĞRU BULUYOR

Pandemi arasının ardından tüm Türkiye’de milyonlarca öğrenciler ders başı yaptı. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması 71. dönem başlıklı araştırmaya göre, ebeveynlerin yüzde 70’i yüz yüze eğitim kararını doğru buluyor. Bu oran Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararı duyurduğu ilk tarifte yüzde 57 iken günümüze geldiğimizde daha da arttı. 10 ebeveynden 3’ü yüz yüze eğitimi güvenli bulmasa da velilerin yüzde 85’i okula göndereceğini belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN