Tahıl krizi yarın İstanbul'da çözülüyor: İmza törenine BM Genel Sekreteri de katılacak

Tahıl krizi yarın İstanbul'da çözülüyor: İmza törenine BM Genel Sekreteri de katılacak

Ukrayna limanlarında bekletilen 25 milyon ton tahılla ilgili kriz yarın İstanbul'da çözülecek. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul Kalender Kasrı'nda 13 Temmuz'da düzenlenen ve üç başlıkta sağlanan mutabakat yarın Dolmabahçe'de imza altına alınacak. Törene BM Genel Sekreteri Guterres de katılacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal savaşı dünya için de küresel açlık tehlikesi yarattı. Ukrayna'nın Karadeniz'de bulunan limanlarında dünya pazarına gönderilmesi beklenen 25 milyon ton tahıl Rus ablukası nedeniyle kilitlendi.

Savaşın başından beri Türkiye dünyada gıda fiyatların artmasına neden olan tahılın serbest bırakılması için çaba gösterdi. 'Tahıl Koridoru'nun açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile önceki hafta görüşmesi sonrası somut adım atıldı.

13 TEMMUZ'DA KALENDER KASRI'NDA DÖRTLÜ ZİRVE DÜZENLENDİ

İstanbul'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin de katıldığı tahıl koridoru zirvesi düzenlendi. Kalender Kasrı'nda bir araya gelen dörtlü heyetler 1.5 saat süren bir toplantıda talep ve şartları masaya koydu.

Toplantı sonrası açıklama Bakan Akar'dan geldi. "Teknik konularda mutabakat sağlandı" diyen Akar "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" dedi.

Akar ardından “Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak" ifadelerini kullandı.

DOLMABAHÇE'DE TÖREN DÜZENLENECEK

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni Ukrayna, Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımıyla yarın Dolmabahçe'de yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN