Taksicilere büyük şok! 8 günde 1 milyonluk TL zam! “En az 20 milyon olmalı”

Taksicilere büyük şok! 8 günde 1 milyonluk TL zam! “En az 20 milyon olmalı”

Fahiş fiyat artışları bu kez de taksi sahiplerini vurdu. Taksi plakalarına zam üstüne zam gelirken ortaya çıkan rakamlar da herkese şaşkına çevirdi. Tam 8 günde 1 milyon TL’ye yakın zam yapıldı. İşte tüm detaylar…

İstanbul'daki ticari taksi plakaları zam üstüne zam alıyor. Galericiler aracılığıyla gerçekleştirilen satışlar doğrultusunda taksi plakalarına 8 gün içerisinde 1 milyon TL'ye yakın zam yapıldı. Zamlarla birlikte satışı gerçekleşen plakalarda 6.3 milyon TL'den 7 milyon 250 bin TL'ye yükseldi. İTEO Başkanı Eyüp Aksu, taksi plaka fiyatlarının 20 milyon TL olması gerektiğini belirtti. İşte tüm detaylar…

270.000 TL GETİRİ SAĞLIYOR

Taksi plakalarında fiyat artışlarını genellikle tarife artışı olduğu belirtilirken Son tarifi artışı ile birlikte tarifi artışı ya da artışı yönelik beklenti oluşmadığı ifade edildi. Fiyat artışlarının nedeni bilinmezken 4+1 taksilere alternatif olarak 8+1 taksilerin ortaya çıkması ile birlikte iş hacmi miktarında daralma olduğu aktarıldı. Taksici esnafı ise bu durumdan pek de hoşnut olmuyor.

taksiciler.jpg

Taksi plakalarının kiraya verilmesi durumunda aylık getirisinin yalnızca 25.000 TL olduğu belirtildi. Asgari ücret için 16-17.000 rakamları konuşulurken 7 milyon 270 bin TL’nin plakaya bağlandığı aktarıldı. 25.000 gelir elde etmenin şu ortamda reel olmadığının altı çizilirken 7 milyon 250 bin faize konulması durumunda aylık getirisinin 270.000 TL'yi aştığı belirtiliyor.

Bir taksi şoförü ticari taksi plakası aldıktan sonra 2 şoför ile çalışması durumunda günlük 2.000 lira yevmiye kazanmaktadır. Ancak plakayı takmak için otomobil alma zorunluluğu ortaya çıkarken maliyet ise 1 milyona yaklaşıyor. Bu kapsamda 8.250.000 TL'ye hem plaka hem de otomobil alınması durumunda kazanç sağlanmaya başlıyor. Ayda 60.000 TL kazanan taksidinin masraf ve giderleri düşünüldüğünde ise aylık 50.000 lira mal sahibine getiri sağlamaktadır.

taksi-1.jpg

GALERİCİ PLAKA FİYAT LİSTESİ

taksi-plaka-fiyat.jpg

PLAKA ALIYOR KENDİ ÇALIŞMIYOR

Taksicilik yapan kişilerin çoğunluğunun plaka aldıktan sonra takside kendisinin çalışmadığı görülmektedir. Alınan plakalar şoförü ya da kiralama yoluyla galericilere verilmektedir. 1980'li yıllardan bu yana plaka alan kişilerin 65 yaş ve üzeri olduğu görülürken bu kişilerin ticari araç kullanamama durumunun da olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra miras yoluyla eşine, çocuğuna kalan plakalar nedeniyle mirasçılar da takside çalışmak istemeyip kiralama yöntemine başvuruyor.

taksi-zam.jpg

EN AZ 20 MİLYON TL OLMALI

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aksu, taksi plakalarının ucuz kaldığını belirterek en az 20 milyon TL olması gerektiğine değindi. Aksu “Algı operasyonları nedeniyle taksi plakası fiyatlarında gerileme oldu. Faizlerin yüksek olması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de sürekli 5 bin yeni plaka arz edilmesine yönelik hamleleri plaka fiyatlarını düşürüyor. Biz belediyeden bu plakaları ihaleye girerek aldık. O tarihlerde gayrimenkul, arsa, dolar gibi enstrümanları kıyaslarsak 20 milyon lira olmalı. Her şey yüzde 100-200 arttı, taksi plakası gerçek değerinde değil” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN